Zeven Vlamingen op de eerste zeven plaatsen in het wereldkampioenschap veldrijden! En als de twee Van Thourenhouts en een herstelde Bart Wellens erbij waren geweest, dan hadden we ongetwijfeld zelfs de top tien gehaald. Vele wielerfans zijn hierover in de wolken. Ik niet. Want dat is erg jammer voor de veldritsport die toch iets meer internationale belangstelling verdient dan dit.

Als men rekent dat bij de vrouwen en bij de jongerencategorieën de wedstrijden werden gedomineerd door onze Noorderburen, dan kan men rustig stellen dat de veldritsport op de wereldbol amper een vijgenblad groot is, een schaamblaadje als het ware. De cyclocross kan echter enkel aan internationale uitstraling winnen indien het een Olympische discipline wordt. Bij de winterspelen wordt ze echter niet aanvaard omdat sneeuw en/of ijs niet inherent is aan de beoefening ervan. En bij de zomerspelen is men juist allerlei wielerdisciplines aan het afschaffen (op zich al een grote schande), laat staan dat men daar dan nog het veldrijden zou bijnemen. Waarom dan niet terugkeren naar het aloude idee van elk jaar “een” Olympische Spelen? Dus niet enkel om de twee jaar afwisselend zomer- en winterspelen, tussendoor ook herfst- en lentespelen! (*) En dan zou cyclocross (net als het veldlopen b.v.) uitstekend passen op de herfstspelen. Ik had het hierover reeds een twintigtal jaar geleden in een interview met niemand minder dan Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC himself! (**)

Ronny De Schepper

86 het echtpaar Syers op de os 1908

(*) Voor de critici die opmerken dat het toch “om de vier jaar” moet blijven, wil ik nog eens duidelijk stellen dat het om andere sporttakken gaat. De “zomerspelen” zullen dus wel degelijk pas eens in de vier jaar plaats hebben. Zij hebben er nu toch ook geen last van dat er twee jaar daarvóór telkens winterspelen worden gehouden?
(**) De Herfstspelen hebben overigens reeds één keer plaats gehad, met name in 1908 in Londen. Toen stonden op het programma: boksen, kunstschaatsen (op de foto de Engelsen Magde en Edgar Syers die de bronzen medaille behaalden) en alle ploegsporten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.