Gisteren was het al 45 jaar geleden dat de Amerikaanse violist Michael Rabin is overleden.

Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison… we kennen ze allemaal, de popvedetten die ten onder gingen aan druggebruik. Maar ook in de klassieke muziek vinden we zo iemand terug en dan nog wel in dezelfde periode: de Amerikaanse violist Michael Rabin. Althans… zo vind ik het terug in mijn nota’s van twintig jaar geleden. Maar nu we over het internet beschikken en we erop los kunnen googelen kan ik daar geen bevestiging van vinden. En uiteraard was ik destijds weer vergeten mijn bronnen te noteren. Volgens Wikipedia “he died prematurely at the age of 35 from a head injury sustained in a fall at his New York apartment.” Men zou kunnen zeggen: jazeker, maar die val kan nog altijd voortgekomen zijn uit een roes, zoals de acteur William Holden (o.a. van “Sunset Boulevard”) is gestorven door met zijn dronken kop op het nachtkastje terecht te komen, maar nee, Wikipedia heeft een heel andere uitleg: “During a recital in Carnegie Hall, he suddenly lost his balance and fell forward. This was an early sign of a neurological condition which was to affect his career adversely.” Wie mij dus kan zeggen vanwaar ik die informatie heb (zelfs al zou ze inderdaad vals blijken te zijn), zou mij een groot plezier doen.

P.S. Wat er niets mee te maken heeft, maar wat typisch een “wistjedatje” is dat ik graag noteer: he played the violin solos in the 1954 MGM film ‘Rhapsody’ starring Elizabeth Taylor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.