De Amerikaans-Canadese komiek Jim Carrey viert vandaag zijn 55ste verjaardag (foto Ian Smith via Wikipedia). Hij is van het genre “bekkentrekkerij” en meestal kan ik dat maar matig of zelfs helemaal niet appreciëren (it gives me the creeps!), maar soms stijgt hij daar bovenuit, b.v. in “The Truman Show” of “Mr.Popper’s penguins”.

James Eugene Carrey werd geboren in Newmarket (Canada) op 17 januari 1962). Hij trad als kind al op voor iedereen die wilde kijken. Op tienjarige leeftijd stuurde hij zijn curriculum vitae naar de Carol Burnett-show en op de middelbare school mocht hij elke dag aan het eind van de lessen tien minuten optreden, op voorwaarde dat hij de rest van de dag zijn gemak hield. Zijn familie leidde geen welvarend bestaan. Om bij te dragen werkte Carrey als tiener na schooltijd in de Titan Wheels-fabriek in Scarborough. Daarna woonde de familie enige tijd in een Volkswagen camper.

Toen Carrey zestien was, stopte hij met school en probeerde hij aan de slag te komen in clubs. In 1979 ging hij naar Hollywood en werd daar ontdekt door Rodney Dangerfield. Deze bood hem een contract aan als openingsact in zijn show.

Vanaf 1985 was Carrey in films te zien. Hij speelde zijn eerste hoofdrol in Once Bitten. Begin jaren 90 was Carrey een van de hoofdpersonen in de comedyserie In Living Color, samen met onder anderen broers Damon Wayans en Keenen Ivory Wayans.

In 1994 brak Carrey door in de filmwereld met zijn hoofdrol in Ace Ventura: Pet Detective. Met de daaropvolgende films The Mask en Dumb and Dumber werd zijn naam gevestigd als komisch acteur. Carrey speelt niettemin ook serieuzere rollen. In 1998 oogstte hij lof als Truman Burbank in The Truman Show en een jaar later had hij succes als de onbegrepen komiek Andy Kaufman in de biopic Man on the Moon. Voor beide films werd hij voor zijn rol beloond met een Golden Globe. In 2001 speelde Carrey een man met geheugenverlies in The Majestic en in 2004 speelde hij samen met Kate Winslet in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. In oktober 2004 nam hij ook de Amerikaanse nationaliteit aan. (Wikipedia)

In Mr. Popper’s Penguins (2011) Jim Carrey‘s character uses the first two lines of the song Lucy in the Sky with Diamonds (*) as a sales pitch to describe the establishment that his company plans on building to take the place of an old restaurant. As he fails, he sighs: “I should have taken another song by the Beatles”. (Francis Schaeffer Analyzes Art and Culture)

(*) “Picture yourself in a boat on a river, with tangerine trees and marmelade skies” (Met dank aan Erik Vercauteren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.