“lk wil de grootste zijn” is niet langer de gepriviligieerde wens van Raymond van het Groenewoud, Stekelbees heeft dit thema nu ook tot onderwerp (en titel) gekozen voor hun derde productie. Net zoals op hun elpee (zie elders) typeert Stekelbees zich door de volwassen aanpak van de kinderwereld. In tegenstelling tot die elpee echter, ligt het volwassen aspect in de inhoud (wedijver, ambitie) en het kinderlijke in de vormgeving (op plaat is het net andersom : teksten zo uit het leven van de kinderen gegrepen, krijgen volwassen rock-arrangementen mee). En daar kan men dan natuurlijk kritiek gaan op uitbrengen. Vele volwassenen storen zich aan het gebrekkige acteren, het dialectische taalgebruik, het paternalisme in het tweede deel (waarin de kinderen het eerste deel – mogen – naspelen).
Wat bleek evenwel tijdens de opvoering in de Beursschouwburg (die door de BRT gedeeltelijk werd opgenomen — uitkijken dus) ? Kinderen identificeren zich heel gemakkelijk met Stoffel, Gaston en Loewieze; zij spreken zelf een nóg meer rudimentair dialecttaaltje (of was dit een privilege van de aanwezige Westhoekers ?) en zij zijn wat blij dat ze op het podium mogen acteren (sommigen deden dat zelfs uitstekend).
Er zit ook geen spanning in het verhaal, wordt opgemerkt. Inderdaad, maar kinderen blijken zich hieraan niet te storen. Wat hen wel hinderde was de nogal uitvoerige vechtpartij en het feit dat er te weinig humor in stak. Nu is dat niet helemaal waar, maar de beste vondsten konden onmogelijk door kinderen gevat worden.
Enige missers dus, maar over het algemeen toch een aanrader voor jeugdbewegingen, lagere scholen e.d.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.