20 jaar geleden werd Hailee Steinfeld geboren. Wie? zal u zeggen en, inderdaad, ik kan niet zeggen dat ze de beloften helemaal heeft waargemaakt, toen ze als veertienjarige voor haar acteerprestatie in True Grit van de broertjes Coen niet minder dan dertien awards behaalde en ze ook nog eens twaalfmaal genomineerd werd voor onder meer een Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol een BAFTA voor Beste Vrouwelijke Bijrol en een MTV Movie Award voor Beste Nieuwkomer. Ze had toen al in vijf films meegespeeld en nadien zouden er tot op de dag van vandaag nog een tiental volgen, waarvan de rol van Juliet in het beroemde Shakespeare-drama het meest in het oog springt, maar de film bleef even onopgemerkt als al de andere. Daarom is ze nu vooral actief als (pop)zangeres.

35 jaar geleden
Mohammed Ali (39) verliest op punten van de Canadees Trevor Berbick en houdt het voor bekeken.
En 65 jaar geleden kondigde ook baseball-legende Joe DiMaggio zijn afscheid aan. Toen hij dus met Marilyn Monroe trouwde, was hij al geen profspeler meer.
75 jaar geleden werd de Nederlandse (film)componist Rogier Van Otterloo geboren als oudste zoon van de beroemde dirigent Willem van Otterloo. De kleine Rogier speelde eerst viool, maar schakelde in zijn puberteit over op drums en daarna op piano. Hij richtte het Gold Coast Combo op met Edwin Rutten (de latere Ome Willem) op drums. Halverwege de jaren zestig was hij pianist bij de cabaretgroep Lurelei. Hij begon toen intensiever te componeren. Hij schreef onder andere voor Gerard Cox en Jasperina de Jong, maar het bekendst werd Van Otterloo door de filmmuziek bij succesvolle Nederlandse speelfilms als Turks Fruit (1973), Help! De dokter verzuipt… (1974), Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977), Grijpstra en de Gier (1979) en Op hoop van zegen (1986) en door zijn samenwerking met Thijs van Leer op diens Introspection-elpees. Op 1 september 1980 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Metropole Orkest als opvolger van Dolf van der Linden, waarbij hij het orkest meer de weg van de popmuziek deed inslaan. Tussen 1980 en 1987 was hij vijfmaal dirigent bij de Nederlandse bijdragen aan het Eurovisiesongfestival, bij de liedjes Amsterdam (1980), Het is een wonder (1981), Jij en ik (1982), Ik hou van jou (1984) en Rechtop in de wind (1987). Van Otterloo kreeg op nog jonge leeftijd longvlieskanker. In 1983 werd bij hem een tumor verwijderd, maar de ziekte keerde later terug. Hij bleef zo lang mogelijk aan het werk, tot uiteindelijk de musici van het Metropole Orkest het niet langer konden aanzien en aandrongen op zijn terugtreden. Hij overleed in 1988 op de leeftijd van 46 jaar. Op 10 maart 2011 organiseerde het Metropole Orkest in samenwerking met Omroep Max een eerbetoon aan Van Otterloo, in concertzaal Vredenburg. Ik heb dit concert gezien, zij het op televisie en niet in de zaal.
90 jaar geleden werd blueszangeres Big Mama Thornton geboren. Kenners zullen haar misschien associëren met “Ball and Chain”, dat later o.m. door Janis Joplin werd gecoverd. Maar als haar naam bij het grote publiek al een belletje doet rinkelen dan is dat via “Hound dog” dat door Elvis Presley tot een miljoenenhit werd gemaakt. De componisten Jerry Leiber en Mike Stoller zijn overigens niet tevreden met het feit dat Elvis (ongewild?) de tekst heeft gewijzigd. In de originele versie van Big Mama Thornton gaat het over een prostituée die haar pooier aan de deur smijt en ze zegt dan ook: “You can wag your tail but I ain’t gonna feed you no more”. Elvis had het nummer echter in Las Vegas leren kennen, waar Freddie Bell & the Bell Boys zongen: “You ain’t never caught a rabbit and you ain’t no friend of mine” en hij nam dit, naar eigen zeggen, ter goeder trouw over. Al zal het de verspreiding wel niet geschaad hebben…
vampira_plan-9_from_outer-space95 jaar geleden werd de Fins-Amerikaanse actrice Maila Nurmi geboren. Onder het pseudoniem Vampira presenteerde ze in 1954 The Vampira Show, een programma waarin ze verkleed als vrouwelijke vampier oude horrorfilms voor een groot televisiepubliek bracht. Doordat het programma niet veel opbracht werd het na één seizoen al gestopt. Een paar jaar later werd ze gevraagd voor de cultfilm Plan 9 from Outer Space van Edward D. Wood Jr. (foto). In de biopic Ed Wood werd ze gespeeld door Lisa Marie. In 1993 spande ze een rechtszaak aan tegen The Elvira Show wegens plagiaat. Op 10 januari 2008 stierf zij een natuurlijke dood in haar huis in Los Angeles.

02 Tsien Hsue-shen en Mao Zedong in 1956


Wist u dat het eigenlijk dankzij de communistische heksenprocessen van senator Joe McCarthy is dat de Chinese ruimtevaart tot bloei is kunnen komen? Alles draait namelijk om de Chinese ingenieur Tsien Hsue-shen (alternatieve schrijfwijze Qian Xuesen), die vandaag 105 jaar geleden werd geboren en die in de precommunistische tijden, met name in 1935 naar de VS was gekomen om daar o.a. het Guggenheim Aeronautical Laboratory op te richten. “Met uiterst geheime toestemming,” schrijft Arthur C.Clarke, de auteur van de Space Odyssey-boeken, “droeg hij in hoge mate bij aan de Amerikaanse raketontwikkeling in de jaren vijftig, maar tijdens de hysterie van het McCarthy-tijdperk werd hij op grond van verzonnen veiligheidsvergrijpen gearresteerd toen hij zijn vaderland China wilde bezoeken. Na vele hoorzittingen en langdurige hechtenis werd hij ten slotte op het vliegtuig naar China gezet – compleet met zijn weergaloze kennis en deskundigheid. Zoals veel van zijn vooraanstaande collega’s bevestigden, was het een van de stomste (en ondankbaarste) streken die de Verenigde Staten ooit uithaalden.” (3001, p.204) En Clarke voegt er nog een citaat van Zhuang Fenggan van het Chinese bureau voor Ruimtevaart aan toe, die zegt: “Zonder hem had China twintig jaar achter gelegen in technologie.” (p.204) Dus verbazend genoeg kan ik eindigen met te zeggen (weliswaar met héél véél ironie om niet te zeggen sarcasme): “Thank you, mr.McCarthy!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.