Het is vandaag ook al 5 jaar geleden dat de Nederlandse wielrenner Jos van der Vleuten is overleden aan een hersenbloeding in de Dominicaanse Republiek, waar hij een vakantieverblijf had.

Op dezelfde dag stierven ook nog François Van Beeck en de Franse nationale kampioen (in 1974) Georges Talbourdet. Deze laatste stierf precies op zijn zestigste verjaardag. Ook Van Beeck werd trouwens slechts zestig jaar en zelfs Van der Vleuten werd amper 68.
20 jaar geleden
Op 5 december 1991, de tweehonderdste sterfdag van Mozart, zong de Amerikaanse sopraan Arleen Auger zijn Requiem met Cecilia Bartoli en de Wiener Philharmoniker onder leiding van Georg Solti in de Stephansdom in Wenen. Dat moet zowat haar laatste optreden zijn geweest, want ze trok zich in februari 1992 terug omdat hersenkanker bij haar was vastgesteld. Na drie hersenoperaties overleed ze op 53-jarige leeftijd in Barneveld, waar ze had gewoond tijdens haar ziekte.
50 jaar geleden
De dag dat tweevoudig Tourwinnaar Sylveer Maes sterft (hij is pas 57), wordt de Franse zangeres Patricia Kaas geboren.
60 jaar geleden werd de Poolse pianist Krystian Zimerman geboren. Hij speelde tijdens het Festival van Vlaanderen 1996 het eerste pianoconcerto van Brahms, begeleid door John Eliot Gardiner en het Philharmonia Orchestra. Vijftien jaar eerder had hij dit concerto opgenomen met Leonard Bernstein, maar daaraan wenste hij liever niet meer te worden herinnerd: “Het was één lange rij van compromissen en misverstanden.” (DS, 5/10/96) Uiteindelijk blijkt dat meer te gaan over het feit dat het tevens een rechtstreekse televisieuitzending betrof (met alle gevolgen van dien: maquillage, camera’s, spots…) dan om meningsverschillen met Bernstein. Hij besteedt immers juist veel aandacht aan de akoestiek. Als voorbeeld geeft hij een passage uit een werk van Lutoslawski, dat hij maar niet kon laten klinken, zoals hij het wilde. Maar toen hij bij Lutoslawski thuis wou laten horen dat het ondoenbaar was, ging het plots vanzelf. Verwonderlijk is echter in zo’n geval dat hij b.v. zegt: “Bepaalde passages in Beethoven moet je eerst op een goede pianoforte horen, om te zien hoe je er met een moderne vleugel het dichtst bij in de buurt kunt komen.” Dan lijkt het me toch eenvoudiger om gewoonweg op “een goede pianoforte” te spelen!
70 jaar geleden
Geboorte van de Spaanse tenor José Carreras.
80 jaar geleden
Geboorte van de Amerikaanse detectiveschrijver James Lee Burke.
90 jaar geleden
Première van de film “Pantserkruiser Potemkin” van Sergei Eisenstein.
115 jaar geleden
Geboorte van de Amerikaanse mediamagnaat Walt Disney.
225 jaar geleden
Dood van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.