10 jaar geleden overleed de Franse actrice Claude Jade op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker. Claude Marcelle Jorré werd geboren in Dijon en studeerde daar ook aan le Conservatoire d’art dramatique. Vervolgens ging zij naar Parijs, waar zij werd ontdekt door François Truffaut, die haar de rol van Christine Darbon gaf in zijn film Baisers volés en Domicile conjugal. Jade kreeg daardoor ook bekendheid buiten de grenzen en vestigde zo de aandacht van Alfred Hitchcock op zich, die haar de vrouwelijke hoofdrol gaf in zijn film Topaz (1969). Dit leidde tot een internationale carrière in de Verenigde Staten, Italië, Japan, Duitsland en zelfs de Sovjetunie (Lenin in Paris). Jade speelde ook in drie Belgische films: het cultsucces Home Sweet Home (1973) van Benoît Lamy (over opstand in een bejaardentehuis, met Jade als verpleegster), Le Témoin (1969) van Anne Walter en twee rollen – Anne en Juliette – in Le Choix (1975) van Jacques Faber. Daarnaast speelde Jade natuurlijk voornamelijk in Franse films zoals Mon oncle Benjamin van Edouard Molinaro uit 1969 (zie bovenstaande foto).

20 jaar geleden
Op 81-jarige leeftijd overlijdt songsmith Irving Gordon. Hij is wellicht het meest bekend voor “Unforgettable” van Nat King Cole, maar hij schreef b.v. ook “Two brothers” over de civil war, wat o.m. door Tom Jones werd uitgebracht. Toch zijn deze ernstige nummers niet typisch voor hem. Gordon hield immers van woordspelletjes en een liedje als “Delaware” van Perry Como is dan ook veel meer overeenkomstig zijn natuur. Hij wordt zelfs geciteerd als de schrijver van de fameuze “Who’s on first”-sketch van Abbott en Costello.
30 jaar geleden
Op 61-jarige leeftijd overlijdt Lee Dorsey, zanger en componist van o.a. “Workin’ in the coalmine”, dat in 1966 als duet werd opgenomen door Rod Stewart en P.P.Arnold, in een productie van Mick Jagger. Jagger was echter zo ontevreden over de opname (en met name over de inbreng van Rod Stewart, zie Tremlett p.73) dat hij met de opname verdwijnt en er wordt nooit meer iets van gehoord. Jaren later verschijnt op een low budget-CD wel het duet “Feel the fire” van P.P.Arnold en Rod Stewart (misschien was dit bedoeld voor de B-zijde?), zodat fans nog altijd hopen dat de opname toch nog eens ergens opduikt…
35 jaar geleden
Op 1 december 1981 ging in Gent de eerste Kindertelefoon van start. Een initiatief dat in buurlanden als Nederland, West-Duitsland of Denemarken reeds een begrip was, maar dat in ons eigen landje nogal wat vraagtekens opriep. Er werd vooraf geopperd dat onze kinderen weinig spreekvaardig zijn en niet geneigd om vrijpostige initiatieven te nemen en naar de hoorn te grijpen om een of ander probleem (kindermishandeling, drugs, seksualiteit, school…) aan te kaarten.
40 jaar geleden
Opening van het ondertussen al lang teloor gegane Uilekot in Gent, een legendarisch jazzcafé op de Kortrijkse Steenweg. Op dat moment werd in Peking de later naar de VS uitgeweken pianist Ning An geboren, derde laureaat van de Elisabethwedstrijd 1999. Op het laureatenconcert in de Bijloke hoorde ik hem het tweede pianoconcert van Sergei Rachmaninov vertolken. En op de Engelse televisie zou een optreden van The Sex Pistols geleid hebben tot een scheldtirade in de pers, waarbij On this day schijnt te insinueren dat de uitdrukking “rotten punks” tot de naam voor de beweging zou hebben geleid. Als een geuzennaam dus, terwijl ik altijd heb gedacht (en eigenlijk nóg altijd denk) dat de term punk rock eigenlijk al bestond, voor het vroege werk van groepen als The Kinks, The Who of The Troggs met name…
Heeft u zich ook ooit afgevraagd wat de makers van “Hair” nadien ooit nog hebben uitgespookt? Wel 45 jaar geleden, op de dag dat John Lennon en Yoko Ono “Happy X-mas/War is over” uitbrengen, ging in New York ook “Two gentlemen of Verona” in première, de nieuwe musical van Galt MacDermot (°1928) naar het werk (uiteraard) van William Shakespeare. Als tekstschrijvers vinden we echter niet meer James Rado (°1932) en Gerome Rangi (1935-1991) terug, maar ene John Guare (°1938). In tegenstelling tot “Hair” heb ik van deze musical nog nooit één noot gehoord.
50 jaar geleden
Geboorte van de Duitse wielrenner Uwe Nepp. Hij reed zowel op de weg, op de piste als op de mountainbike. Op de Wielersite schrijft hij zelf dat hij in 2002 wereldkampioen werd (en in 1999 vice-wereldkampioen). Ik neem aan dat dit bij de masters was, maar gezien zijn veelzijdigheid weet ik niet in welke discipline.
60 jaar geleden
Eerste voorstelling van het Mechels Miniatuur Theater: « De verdwaalde plant » van Piet Sterckx in hun zelf ingericht zaaltje « Huize Hemelrijk » met slechts vijftig stoelen. Dit stuk was geschreven op vraag van (en dus ook gecreëerd door) het Nederlands Kamertoneel uit Antwerpen (in 1953 gesticht door Tone Brulin). Het ontstaan van het MMT valt dus te situeren in de opkomst van de kamertoneelbeweging in de jaren vijftig in Vlaanderen. Bij de initiatiefnemers treffen we namen aan als Luc Philips en Franz Marijnen. Het was inderdaad een geestdriftige groep jongelui, afgestudeerden aan het plaatselijke conservatorium, die in de jaren vijftig de hoofden bij elkaar staken en besloten onder impuls van hun leraar Luc Philips een eigen gezelschap op te richten. Jan Reusens werd de eerste directeur.
65 jaar geleden
Geboorte van jazzmusicus Jaco Pastorius en première van “Billy Budd”, opera van Benjamin Britten, naar het werk van Herman Melville.
70 jaar geleden
Geboorte in Ierland van Raymond O’Sullivan, die in het begin van de jaren zeventig zijn naam veranderde in Gilbert O’Sullivan (naar de vermaarde operettecomponisten Gilbert & Sullivan) op aandringen van zijn manager Gordon Mills. Zijn aanvankelijk armtierige imago (met bloempotkapsel, streepjesdas en 3/4-broek) daarentegen zou zijn eigen “vondst” zijn, zijn manager was er zelfs carrément tegen. Niet lang daarna zou hij zelfs een proces aanspannen tegen zijn manager. Hij won zijn proces en kreeg de rechten terug van zijn miljoenenverkopende nummers (Clair, Nothing rhymed, Alone again naturally, enz.). In de muziekindustrie is deze uitspraak een precedent geweest voor vele andere artiesten.
110 jaar geleden
Opening van Cinéma Pathé in Parijs, naar verluidt de eerste bioscoop ter wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.