5 jaar geleden speelde Bob De Moor de theatermonoloog ‘Wees gul met uw organen’ in de Bibliotheek aan het Zuid. Vijfentwintig jaar lang was hij alleen bekend van het intrigerende fotootje bij zijn Humo-column, maar vandaag is het eindelijk zover: Cornelius Bracke verschijnt in levende lijve voor het publiek. Corneel wordt door de Vlaamse overheid als bekende vlaming ingeschakeld om overal te lande reclame te gaan maken voor orgaandonatie. Maar Corneel zou Corneel niet zijn als dit niet ontaardde in een hilarische egotrip. Corneel heeft namelijk een zwarte lijst opgesteld van mensen die uitgesloten zijn van genot zijner organen omdat ze ooit eens tegen zijn kar hebben gereden. De meanderende memoires van Corneel, verteld met het olifantengeheugen van een misantroop, op tekst van Guido Van Meir. Bob De Moor brengt het beste uit vijfentwintig jaar Corneel met een vanzelfsprekende naturel alsof het personage van meet af aan op zijn lijf geschreven werd. Het is wellicht de allerlaatste toneelvoorstelling die ik heb gezien… (foto Canvas)

20 jaar geleden
Monoloog van Roger Van Kerpel in Theater Tinnenpot. Jean-Pierre Dopagne schreef een sterke tekst over een leraar, die vol idealisme aan zijn taak begon, maar door de onverschilligheid van zijn leerlingen en zijn collega’s al vlug opnieuw met zijn beide voeten op de grond terechtkwam. Een situatie waarmee velen van ons vertrouwd zijn. Iedereen heeft immers in zijn familie- of kennissenkring wel zo’n oud-68’er die na twee Duvels zijn gal begint te spuwen. Het verschil is echter dat, wanneer hij ’s morgens die andere vijf Duvels er ook letterlijk heeft uitgekotst, hij terug braaf naar zijn schooltje trekt, boekentasje onder de arm. Niet zo in deze monoloog echter waarbij de man zodanig getergd wordt dat hij zich ontpopt als een massamoordenaar. Al zingend: I don’t like mondays, waarschijnlijk. En dat terwijl Wibi Soerjadi op diezelfde dag zijn Amerikaanse debuut maakte in Carnegie Hall.
25 jaar geleden
Nolle Versyp triomfeert in “Anatevka” van het Ballet van Vlaanderen. In diezelfde Rode Vaan staat ook een interview met Ann Lauwereins, die in die tijd eveneens deel uitmaakte van de musicalafdeling van het BVV, en ook nog een artikel over Nigel Kennedy.
55 jaar geleden
Geboorte van de Amerikaanse actrice Mariel Hemingway, de kleindochter van Ernest Hemingway.
100 jaar geleden is die andere Amerikaanse “macho” schrijver gestorven, Jack London. Hij was amper veertig jaar oud. London overleed in 1916 op zijn ranch te Glenn Ellen, met vergiftigingsverschijnselen. Aangenomen werd dat hij (net als Hemingway) zelfmoord pleegde, maar bij deze verklaring worden ook vraagtekens gezet: mogelijk leed hij aan ernstig nierfalen, mede ten gevolge van zijn alcoholmisbruik. Ik heb me ooit tegen een billijk prijsje eens enkele van zijn boeken kunnen aanschaffen, maar ik heb er – schande! – ondertussen nog geen enkele van gelezen. Dat zou ik toch eens moeten doen…
115 jaar geleden
Geboorte van de Spaanse componist Joaquin Rodrigo. Hij was net drie jaar oud, toen hij als gevolg van difterie blind werd. In 1906 vertrok de familie naar Valencia, waar hij aan de blindenschool zijn eerste muziekles kreeg. Nadat hij de opera Rigoletto van Giuseppe Verdi hoorde, wilde hij componist worden. In 1922 ging hij naar Duitsland om te studeren. In deze tijd werd hij ook lid van een avant-gardistische componistengroep, maar dit eindigde in 1925, nadat hem de Premio Nacional de Música als gevolg van dit lidmaatschap belet werd. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog verbleef hij in het buitenland, maar hij keerde terug toen op 1 april 1939 de dictatuur van de Generalísimo Francisco Franco (1939-1975) definitief was gevestigd. Zijn muziek werd dan ook altijd vereenzelvigd met het regime. Het is vandaag overigens de feestdag van de Heilige Cecilia, patrones van de muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.