15 jaar geleden
De 33-jarige Engelse actrice Charlotte Coleman, vooral bekend uit “Four weddings and a funeral” uit 1994 (zie foto), maar ook uit “Oranges are not the only fruit” (1990), sterft aan een acute astma-aanval. In 1987 had ze al haar boyfriend Jonathan Laycock (23) weten sterven as the result of a cycling accident. Waarna ze in een depressie was gesukkeld, inclusief alcoholmisbruik en anorexia. Eigenlijk was ze nog maar pas uit het diepe dal gekropen en dan dit.

20 jaar geleden trouwde Michael Jackson met verpleegster Debbie Rowe. Hij had haar leren kennen in een kliniek waar hij werd behandeld voor vitiligo (het verlies van huidpigment). Toen hij (na zijn scheiding van Lisa Marie Presley) zijn schrik uitsprak dat hij misschien nooit kinderen zou hebben, bood Rowe hem aan dat ze zijn kinderen zou baren. Nadat ze zwanger was (van wat later Michael jr., beter bekend als Prince, zou worden), trouwden ze. Een goed jaar later volgde dochter Paris. Alweer een goed jaar later werd de echtscheiding uitgesproken. Rowe kreeg acht miljoen dollar en een huis in Beverly Hills. In 2001 trok ze naar de rechter om af te zien van haar ouderlijke rechten. Toen Jackson in 2004 echter werd beschuldigd van kindermisbruik (bij àndere kinderen, niet bij zijn eigen kroost), wilde ze dat de beslissing ongedaan zou worden gemaakt. Als joodse maakte ze zich naar verluidt ook zorgen over het feit dat de kinderen werden opgevoed volgens de teachings of the Nation of Islam. Wikipedia is onduidelijk of haar wens werd ingewilligd. Men concentreert zich daar meer op het feit dat ze op die manier nog wat geld uit de brand heeft gesleept. Ondertussen heeft ze een nieuwe verhouding, maar wat erger is, er werd deze zomer ook borstkanker bij haar vastgesteld.
25 jaar geleden
De Britse filmregisseur Tony Richardson (o.a. van “Tom Jones”) sterft op 63-jarige leeftijd aan aids.
30 jaar geleden
Reünie-concert van The New Inspiration in het Gentse Casino.
35 jaar geleden
Julien Vangansbeke krijgt de poëzieprijs van het Masereelfonds uitgereikt.
40 jaar geleden
Première van de film “Network” van Sidney Lumet.
50 jaar geleden
Geboorte van de (Oost-)Duitse wielrenster Petra Rossner. Ik heb niet kunnen terugvinden of ze nog steeds bij Judith Arndt is. Herinner u de Olympische wegrit in Athene 2004. Judith Arndt werd daarin tweede, maar in plaats van een triomfantelijk gebaar te maken, stak ze de middenvinger op uit protest tegen het feit dat haar (oudere) vriendin Petra Rossner niet geselecteerd werd.
60 jaar geleden
Geboorte van Rik Aerts, eerst van The Bet, nadien vele jaren gitarist bij Raymond Van het Groenewoud. Occasioneel ook wel eens voor Kathy Lindekens.
65 jaar geleden
Op de dag dat de Chinese filmregisseur Zhang Yimou wordt geboren, voert Toneelstudio ’50 (het latere Arca) zijn eerste stuk op: “Polukrates” van Herwig Hensen en trouwt muzikaal vernieuwer Louis Jordan met het danseresje Vicky Hayes.
70 jaar geleden
Op de dag dat de Italiaanse wielrenner (later sportdirecteur) Davide Boifava wordt geboren, sterft de Spaanse componist Manuel De Falla.
80 jaar geleden
Geboorte van de Franse wielrenner Guy Ignolin. Hij is helaas slechts 75 jaar geworden.
110 jaar geleden
Geboorte van de Amerikaanse actrice Louise Brooks.
165 jaar geleden
Eerste publicatie van “Moby-Dick” van Herman Melville.
185 jaar geleden
Dood van de componist Ignaz Joseph Pleyel (74), die een belangrijke figuur is in de geschiedenis van de pianoliteratuur. Daarbij wordt hij zozeer geassocieerd met Frankrijk dat men nog zou vergeten dat het eigenlijk een Oostenrijker was!
300 jaar geleden
Dood van de Duitse filosoof en wiskundige Gottfried Wilhelm Leibniz (70 jaar). Hij is de bedenker van de theorie dat er een aantal mogelijke combinaties van werelden bestaan die elk een dosis goed en kwaad bevatten en dat God uit deze mogelijke combinaties de beste heeft genomen. Vandaar de parodie van Voltaire in “Candide”: “Tout va pour le mieux dans le meilleur des mondes.” Dit optimisme vond weerklank in de opvatting dat wetenschappelijke vooruitgang de duisternis en achterlijkheid van het verleden zou kunnen overwinnen, dat de ratio (rede, koel verstand) bij machte is de mens te “verlichten”, te leiden, hem vrij te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.