5 jaar geleden bracht Het Nieuwsblad het volgende bericht: “Een rugbyspeler uit Wales die een beroerte kreeg, is als homo wakker geworden. De familie en de verloofde van de 26-jarige Chris Birch reageren vol ongeloof, meldt de Britse krant Daily Mail. De stoere Chris Birch wilde indruk maken op zijn vrienden door op het rugbyveld een achterwaartse salto te maken, maar dat liep niet helemaal zoals gepland. De rugbyfanaat van 120 kilogram viel, brak zijn nek en kreeg een beroerte. Hij werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis. Toen hij ontwaakte deed Birch een vreemde vaststelling. ‘Ik was homo toen ik wakker werd, en ik ben het nog steeds. Het klinkt raar, maar ik voelde me meteen anders’, zegt hij in de Daily Mail. ‘Ik was nooit aangetrokken tot mannen. Ik had zelfs geen homo’s in mijn vriendenkring, maar het interesseerde me niet meer wie ik vroeger was. Ik moest mijn gevoelens volgen’, vertelt Birch. De man gaf intussen zijn job als bankbediende op, vermagerde 50 kilo en is kapper geworden. Hij woont nu samen met zijn 19-jarige vriend Jack in een appartementje boven het kapsalon waar hij werkt. Voor hij in het ziekenhuis belandde had Birch nochtans heel andere plannen. Hij had zich verloofd met zijn vriendin, maar die trouwplannen zijn intussen dus definitief afgevoerd.”

Ik heb dit bericht destijds overgenomen, omdat het interessante aan dit “geval” was dat we hiermee terecht komen bij de professor neurobiologie Dick Swaab van de Amsterdamse universiteit die in 1989 de hersenen van zowel hetero- als homoseksuele mannen heeft onderzocht en tot de constatatie kwam dat die in belangrijke mate van elkaar verschilden. En dit is op zijn beurt dan weer de aanleiding tot de discussie of homoseksualiteit genetisch bepaald is of niet. Op zich dus een gebeurtenis die de moeite waard is om vijf jaar later nog eens te gedenken. Maar wat blijkt nu als ik in dat verband aan het googelen ga? Dat het voorval zelf “ergens in 2005” heeft plaats gevonden (een juiste datum heb ik niet kunnen terugvinden). Toch brachten enkele Britse tabloids ongeveer tegelijk het nieuws in november 2011. Waarom moest er zes jaar overheen gaan en waarom kwamen die kranten er dan tegelijk mee naar buiten? Alleszins blijkt de publiciteit niet slecht te zijn geweest voor de kapperszaak van Birch, die nu blijkbaar een BW (Bekende Welshman) is geworden, als je begrijpt wat ik bedoel… (Daarnaast staat er nog een foutje in het bericht van Het Nieuwsblad: de salto vond niet plaats op een rugbyveld, maar op een heuvel – al is dit uiteraard van minder belang.)
15 jaar geleden heb ik Boudewijn Büch ontmoet in Terneuzen. Een aanleiding om er de aandacht op te trekken dat op maandag 14 november er op Nederland 2 een nieuwe documentaire over de man wordt uitgezonden in “Het uur van de wolf”. De titel is alvast niet erg origineel: “Boudewijn Büch – verdwaald tussen feit en fictie”.
25 jaar geleden
Dood van Guido Claus en Yves Montand.
50 jaar geleden
Op 9 november 1966 slipt om 5 uur ’s ochtends een dure snelle wagen in Blackburn, Lancashire, en knalt tegen een muur aan. De chauffeur overlijdt ter plaatse. Volgens sommigen was het niemand minder dan… Paul McCartney. Die zou dan vermoedelijk op de terugweg geweest zijn van het feestje gekoppeld aan de vernissage van de tentoonstelling waarop John Lennon voor het eerst in contact kwam met Yoko Ono (zie gisteren). Geen wonder dat McCartney daarvan de kluts zou zijn kwijt geweest!
55 jaar geleden
Tijdens zijn lunchpauze besluit Brian Epstein eens te gaan luisteren (of was het eerder “kijken”?) naar The Beatles, die optreden in de Cavern. The rest is history.
65 jaar geleden
Geboorte van Lou Ferrigno, een Amerikaanse bodybuilder die bekend is geworden als de Hulk (wel alleen maar telkens als hij groen uitsloeg).
1978
70 jaar geleden
Geboorte van Nicole Van Den Broeck. In 1973 werd zij wereldkampioene op de weg in Montjuich. Ze is herhaalde malen kampioen van België geworden, zowel op de weg als op de baan. Zo ook in 1977. Dat was voor Gaston Smets uit Nieuwenrode de aanleiding om met een primeur uit te pakken, namelijk de eerste dames- wielerploeg (nadat ze in 1966 al voor Romeo-Smiths had gereden en in 1969 voor Flandria-De Clerck)! Deze werd gesponsord door Bouwmaterialen Gaston Smets en zoon en Wielerclub De Arend uit Aalst (zie foto). De vroegere wereldkampioene werd als vaandeldraagster aangesteld samen met Marie-Thérèse Naessens, Marie-Josée Fontain, Christine Kwickenborne, Chantal Van Haever, Gonda Janssens, Rita Gailant, Francine Van Weyenbergh en de Italiaanse Maurena Tartagni. Volgens Jef Thielemans op de Wielersite was de BWB echter allesbehalve opgezet met het initiatief, zodat “Nicole Van Den Broeck een paar keren aanzette met een trui geschonken door Gaston en zij door de toenmalige BWB werd beboet alsook twee overwinningen afgenomen.”
75 jaar geleden
Geboorte van Tom Fogerty, de oudere broer van John Fogerty. Allebei waren ze lid van de Amerikaanse rockgroep The Creedence Clearwater Revival.
80 jaar geleden
Geboorte van Mary Travers (van Peter, Paul and Mary).
85 jaar geleden
Tweede huwelijk van Gloria Swanson met de Ierse sportieve playboy Michael Farmer (1902-1975). Ze waren al eens getrouwd geweest in augustus, maar Swanson’s divorce from French nobleman Henry de La Falaise (1898-1972) had not been finalized at the time, making the actress a bigamist. She was forced to remarry Farmer the following November, by which time she was four months pregnant with Michelle Bridget Farmer, who was born in 1932. The Farmers were divorced in 1934.
105 jaar geleden
Maurice Maeterlinck krijgt de Nobelprijs voor Literatuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.