30 jaar geleden werd prof. dr. Antonin Van Elslander met een welverdiend emeritaat uitgewuifd door zijn collega’s van de Gentse Rijksuniversiteit. Zijn vrijgekomen plaats op de leerstoel Nederlandse Literatuur werd ingenomen door prof. dr. Anne-Marie Musschoot. Bij die gelegenheid heb ik hem geïnterviewd voor De Rode Vaan. Ik herinner me nog dat ik met een lading Rode Vanen op die viering toekwam en dat iedere aanwezige gretig toetastte. Een gek zicht: een deftige professor die gehuldigd wordt en alle aanwezigen met een Rode Vaan in de hand om de viering luister bij te zetten. Eén van die onvergetelijke momenten uit mijn leven.

carl-gardner-leon-hughes-bobby-nunn-billy-guy
Diezelfde dag stierf Bobby Nunn (tweede van rechts op de foto), samen met Carl Gardner (uiterst links) één van de stichters van de Amerikaanse doo-wop groep The Coasters. De groep werd aangevuld met Billy Guy (uiterst rechts) en Leon Hughes (tweede van links).
jan-tipt-boeken-157
60 jaar geleden werd de Nederlandse schrijver en wielerjournalist Bert Wagendorp geboren. Hij is vooral bekend van de roman “Ventoux” uit 2013.
nat-king-coleDiezelfde dag wordt Nat King Cole de eerste Afro-Amerikaan die een eigen wekelijkse televisieshow krijgt bij NBC. Met veel succes trouwens. Toch wordt de show een jaar later reeds opgedoekt omdat met name de sponsors afhaakten.
11-gram-parsons70 jaar geleden werd in Florida Gram Parsons, ook wel eens de uitvinder van de country-rock genoemd, geboren. Hij zou op amper 26-jarige leeftijd overlijden aan een dodelijke combinatie van alcohol en morfine.
hqdefault
Diezelfde dag werd in Zwolle ook Herman Brood geboren. Hij zou eveneens vroeg uit het leven stappen (letterlijk), maar toch niet zo jong als Gram Parsons (hij werd uiteindelijk 54 jaar).
Simon and Garfunkel concert Ohio University 10-29-196875 jaar geleden werd Art Garfunkel geboren (foto uit 1968).
iketurner85 jaar geleden werd Ike Turner geboren in Clarksdale (Mississippi). Overleden in 2007, staat hij nu vooral bekend als de ontdekker (en ook wel bullebak) van Tina Turner, maar hij is zoveel meer
roy_rogers_and_trigger
105 jaar geleden werd Leonard Slye geboren in Cincinnati, Ohio. Als tiener verhuisde hij naar Californië voor de fruitpluk, maar hij kwam er al snel aan de kost in de zanggroep The Sons of the Pioneers. Het was in 1935 dat hij voor de film Roy Rogers werd, want “Slye” klonk niet sympathiek genoeg. In 1950 liep de zingende cowboy over naar het televisiemedium. Hij nam zijn paard Trigger (dat écht zijn eigen paard was, nadat het vóór de Roy Rogers-films enkel eens door Olivia De Havilland was bereden in “The adventures of Robin Hood” in 1938) en zijn tegenspeelster Dale Evans (die écht zijn eigen vrouw was sinds 1947; of zij al eens eerder bereden was, weet ik niet) mee.
alexandria
120 jaar geleden ging de eerste film in première in de Egyptische badstad Alexandrië (uiteraard niet die op de foto). Sindsdien is de bioscoopcultuur daar nooit weggeweest. Men kan de Egyptische filmindustrie vergelijken met het Indische Bollywood wegens de hoge productie. Na katoen is de film het belangrijkste exportproduct van Egypte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.