De zelfmoord van Vic De Wachter 5 jaar geleden in de televisieserie “Het goddelijke monster” was heel wat properder dan die van Yves Chevalier-de Vilder in het oorspronkelijke boek van Tom Lanoye. En gelukkig maar…

web_8-640x500
10 jaar geleden
De Nederlandse filmmaker Pim de la Parra keert terug naar Paramaribo om voor zijn 88-jarige vader te zorgen die twee jaar later zou overlijden. De la Parra bleef in Paramaribo wonen.
14 tom lanoye en johan de belie.jpg25 jaar geleden
Interview van Johan de Belie met Tom Lanoye (zie ook hoger).
sfa002026150
30 jaar geleden
Dood van oud-beroepsrenner Felicien Vervaecke (op de foto bij de start van de Ronde van Frankrijk 1928 tweede van links, naast Gaston Rebry en rechts André Leducq en Nicolas Frantz).
an-open-letter-to-peter-jackson-on-splitting-the-hobbit-into-three-movies55 jaar geleden
Geboorte van de Nieuw-Zeelandse filmregisseur Peter Jackson, de maker van o.a. “Heavenly creatures”, “King Kong“, de “Lord of the Rings”-trilogie en de “Hobbit”-trilogie (foto).
article-0-184dd03f000005dc-684_634x539
60 jaar geleden
Mary Mohin, de moeder van Paul McCartney (links op de foto, rechts zijn broer Michael, bekend van de groep The Scaffold), overlijdt aan borstkanker. Ze was pas 47 jaar oud. Vader Jim was op dat moment 54 en aangezien hij nog minder verdiende dan zijn vrouw, werd de familie in armoede gedompeld. Jim zou dan ook pas hertrouwen, wanneer hij dankzij Paul zijn intrek kon nemen in een betere woning (hij huwde op 24 november 1964 met Angela Williams). De dood van Mary zou ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van The Beatles, aangezien John Lennon na de dood van zijn moeder vooral troost zou zoeken bij Paul McCartney, aangezien die reeds hetzelfde had moeten doormaken.
photo-1940s-hearst-davies-van-cleve-lake_ciros65 jaar geleden
Huwelijk van actrice Marion Davies (tweede van links) met Horace Brown (uiterst links). Verder op de foto: Patricia Van Cleve, Davies’ buitenechtelijke dochter van William Randolph Hearst, en haar man Arthur Lake.
a51141bbd9f3865ca213a70e7e7d9bd0
70 jaar geleden
Geboorte van de Ierse acteur Stephen Rea. Ik vond hem vooral schitterend in “The crying game“, de film van Neil Jordan uit 1992 met Jaye Davidson (rechts).
_mount_rushmore_national_memorial_1440x90075 jaar geleden
Het Mount Rushmore monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota wordt voltooid. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De oppervlakte bedraagt zo’n 5 km². Het is een realisatie van Gutzon Borglum naar een idee van Doane Robinson. Vanaf 4 oktober 1927 begonnen de werkzaamheden. Borglum kreeg hulp van vierhonderd arbeiders (voornamelijk kompels, beeldhouwers en bergbeklimmers) om de vier sculpturen te vervaardigen. Er viel tijdens de creatie van het monument geen enkele dode, een zeldzaamheid voor zo’n grootschalig project. Borglum zelf overleed wel na een embolie in een ziekenhuis in Chicago op 6 maart 1941. Zijn zoon Lincoln nam het werk over en op 31 oktober van hetzelfde jaar werd het monument dus voltooid verklaard en werden alle werkzaamheden stilgelegd. (Wikipedia)
669f735e022f4c04a6376f435a16c8b6
90 jaar geleden
Dood van Harry Houdini. Zie ook hier.
jimmy-saville-cyclist
De dag dat Houdini stierf, werd in Leeds Oscar Savile geboren. Als Jimmy Savile zou hij vooral populair worden als disc-jockey, maar in zijn jeugd heeft hij nog de Milk Race gereden. Lange tijd gold hij dan ook als uithangbord voor het Britse amateurwielrennen. Helaas kwamen er na zijn dood een heleboel schandalen aan het licht, waarbij sommige zelfs naar pedofilie neigden, zodat zijn naam vlug uit de geschiedenisboeken werd geschrapt.
showimg2Eveneens 90 jaar geleden vaardigde Benito Mussolini (na een mislukte aanslag op zijn persoon) een verbod uit voor “L’Unità“, de krant van de Italiaanse communisten, om nog langer te verschijnen.
sk2475 jaar geleden
Michelangelo legt de laatste hand aan zijn “laatste oordeel” in de Sixtijnse Kapel (zoals je kan zien, heeft hij zijn stelling nog laten staan).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.