135 jaar geleden had het legendarische vuurgevecht bij de O.K.Corral plaats in het stadje Tombstone in Arizona (een corral was een soort stal die verhuurd kon worden, waar cowboys hun paard konden verzorgen of laten verzorgen, of waar ook wel kleine kuddes vee ondergebracht werden). Het vuurgevecht ging tussen twee groepen mannen, aan de ene zijde Wyatt Earp, zijn broers Morgan en Virgil en Doc Holliday, en aan de andere zijde Frank McLaury, Tom McLaury, Billy Clanton, Ike Clanton en Billy Claiborne. In het gevecht, dat niet langer duurde dan ongeveer dertig seconden (!), werden Frank McLaury, Tom McLaury en Billy Clanton gedood. Ike Clanton en Billy Claiborne overleefden zonder verwondingen, maar werden wel gearresteerd. De aanleiding voor het gevecht was de beroving van een postkoets op 15 maart 1881, waarbij twee doden vielen en waarvan Earp beweerde dat McLaury en zijn maten de daders waren. Er zijn diverse lezingen over het verloop van en de aanleiding voor het gevecht. Sommigen beweren dat het een correcte poging van de politie was om een stel veedieven te arresteren (Virgil Earp was sheriff in Tombstone), waarbij de cowboys begonnen te schieten. Dat is de versie die te zien is in bovenstaande film van John Sturges uit 1956. Anderen beweren dat het een regelrechte afrekening was tussen twee rivaliserende bendes (de Earp-clan had niet bij iedereen een even frisse naam), waarbij de cowboys zich wilden overgeven maar desalniettemin in koelen bloede werden afgeslacht. Deze versie is dan weer te zien in de Britse film “Doc” uit 1970. (Wikipedia)

91-billy-wilder
110 jaar geleden werd Billy Wilder geboren, “de meest continentale van alle Hollywood-regisseurs”, zoals ik hem noem.
margaretsanger2
100 jaar geleden
Nadat ze pas op 16 oktober de eerste Amerikaanse anticonceptiekliniek had geopend (volgens mij de eerste anticonceptiekliniek tout court), werd Margaret Sanger (1879-1966) tien dagen later reeds gearresteerd op basis van de “obsceniteitswet”. Zij riskeerde inderdaad celstraf door de voordelen van geboortebeperking te verkondigen omdat dat in die tijd in de Verenigde Staten door de Comstock Act van 1873 als obsceniteit verboden was, maar uiteindelijk werd de zaak geseponeerd. Alcide legt uit hoe ze tot haar overtuiging was gekomen: “Elle nait dans une famille ouvrière d’origine irlandaise, sixième des onze enfants d’Anne Purcell Higgins qui aura eu en tout dix-huit grossesses. Avant 1914, elle travaille comme infirmière et sage-femme dans les quartiers les plus pauvres de New York et doit aider des femmes privées de leur santé et sexualité ou plus capable d’élever leurs enfants, et qui n’ont pas accès aux méthodes de contraception pourtant disponibles pour les plus éduquées, dans un système puritain ou même l’information sur la contraception par courrier est illégale.” Lichamelijke zelfbeschikking hield voor Sanger onder andere in: een recht op seksuele voorlichting, zodat de vrouw gefundeerde keuzes kon maken. Ook was zij voorstander van abortus, sterilisatie en andere vormen van geboortebeperking. Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn: masturberen was voor haar een teken van geesteszwakte, maar afwijkend van gangbare opvattingen in haar tijd, vond zij de handeling niet als zodanig afkeurenswaardig, maar slechts vanwege de veronderstelde gevolgen. Die hielden in: onvermogen om geslachtsgemeenschap te hebben of daar plezier aan te beleven, maar ook wat zij noemde “geestelijke masturbatie”, een gefixeerd raken op erotica. (Wikipedia)
image018
65 jaar geleden
Joe Louis verloor in zijn hele carrière slechts drie kampen. Dat derde verlies was op 26 oktober 1951 tegen Rocky Marciano. Armer werd de toen 37-jarige Amerikaan er niet van. Hij incasseerde 132.000 dollar, een gigantisch bedrag voor die tijd en drie keer zoveel als de 27-jarige winnaar.
98-rob-reynolds-jones-met-nigel-perry-en-tim-harris
45 jaar geleden
De Engelse wielrenner Rob Reynolds-Jones wordt geboren. We zien hem hier links aan de start van de Omloop Het Volk naast zijn ploegmaten Nigel Perry en Tim Harris.
antoon2
20 jaar geleden
Concert ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van het koor Jubilate, dat daarmee het oudste koor van Gent is. Voor Het Laatste Nieuws sprak ik met toenmalig dirigent Antoon De Spiegeleer (foto) en een twintigtal (!) koorleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.