Temse is van oudsher een kunstenaarsgemeente. De academie, opgericht in 1776 (bij de oudste 10 van ons land), is daar niet vreemd aan. Heel wat bekende artiesten kenden er hun (vaak eerste) opleiding, zoals Karel Aubroeck, Camille Wauters, Leon Corthals, Dis Van Raemdonck, August De Bats, Arthur Van Daele, Arthur Meersman, Jos Hoste, Roger Van Damme, Prosper De Roover, Jul De Roover, Gerard Huyben, Flor Kieden, Aloïs Daelman, Henri De Ryck… – om het enkel bij overleden kunstenaars te houden. In die kleurrijke rij hoort ook Rudy Burm thuis. Zijn lopende expo in Dacca illustreert de stroomversnelling die zijn werk van de jongste tien jaar kenmerkt en onderstreept – naast zijn vakmanschap en kennis van de materie(s) – zijn grote artistieke kwaliteiten. De keramieker is ook volwaardig beeldhouwer geworden.

Temse heeft de jongste decennia op cultureel vlak een grondige gedaantewisseling, zeg maar: omwenteling ondergaan. Dankzij een waaier aan realisaties heeft de gemeente opnieuw een eigen culturele en toeristische identiteit. Daarbij speelt ook de beeldende kunst een voorname rol. Het Gemeentebestuur heeft een systeem ontwikkeld waarbij artiesten van eigen Temsese bodem centraal worden gesteld via een tentoonstelling en een monografie. Ere aan wie ere toekomt: OLAV was de grondlegger van het systeem (°1971: Jos Hoste).
Die benijdenswaardige eer valt – voor de tweede maal – te beurt aan Rudy Burm (°Temse, 1951). Als kunstenaar was hij een eerder late roeping. Pas in 1982 trok hij naar de Academie. Tot 1988 volgde hij er Keramiek o.l.v. Philippe Crepain, bekroond met de Zilveren Regeringsmedaille. In 1990-1994 volgde hij hoger kunstonderwijs (lange type) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen: Keramiek o.l.v. Achiel Pauwels en Hugo Rabaey, specialisatie: Draaien en Driedimensionele Vormgeving/Keramisch Ontwerpen. In zijn studieperiode in de jaren ‘80 volgde hij talrijke internationale stages, o.a. 6 weken bij de befaamde Archie Bray Foundation in Helena, Montana (USA). Zijn kennis en kunde werden wezenlijk verrijkt via seminaries, studiebezoeken en constante zelfstudie, dat alles doordesemd en gestuwd door de passionele beleving van zijn kunstenaarschap.
Toen hij in 2005 individueel exposeerde in het Gemeentemuseum trad hij voor het eerst ten volle naar buiten en manifesteerde hij zich voor het brede publiek als een ware revelatie. De begeleidende (rijk geïllustreerde) monografie omvatte o.m. een Woord Vooraf van de hand van toenmalig Vlaams minister-president Yves Leterme en een artistieke analyse door kunsthistoricus dr. Jean-Pierre De Bruyn.
De expo die nu in Dacca loopt wordt eveneens begeleid door een (rijk geïllustreerde) monografie. Zij omvat o.m. bijdragen van Leslie Nossent, eredirecteur van de academies van Mechelen en Temse, en kunstcriticus Freddy Huylenbroeck, coördinator id+Art Kunstcenter Hamme.
Afbeelding (90)In 2014 restaureerde Rudy Burm ook een maquette van Karel Aubroeck. Na WO I speelde het gemeentebestuur met de gedachte aan een herdenkingsmonument voor de gesneuvelde Temsenaars. Karel Aubroeck maakte drie ontwerpen. Het monument is er nooit gekomen, maar de maquettes zijn er nog altijd. Eén ervan was echter beschadigd en is dus door Rudy Burm gerestaureerd. De maquettes kunnen daardoor bij gelegenheid opnieuw alle drie geëxposeerd worden.
Van de maquette waren meerdere delen losgekomen en sommige hoekdelen ontbraken. Dankzij originele foto’s uit 1922 had Rudy Burm voldoende en goede visuele ondersteuning om de restauratie te realiseren. De ontbrekende onderdelen werden opnieuw geboetseerd met rode aardewerkklei en gebakken op 1000°. Alle losse onderdelen werden daarna samengebracht en verlijmd met reversibellijm. Barsten en oneffenheden werden vakkundig bijgewerkt. Als afronding van de wekenlange restauratie werd de maquette afgewerkt en gepatineerd met acryllak en kleuroxides.
Rudy Burm is een stille kracht. Zijn bescheidenheid is omgekeerd evenredig aan zijn talent. Hij houdt zich het liefst ver weg van de schijnwerpers. Zijn atelier is zijn oase. De lopende tentoonstelling en de bijhorende monografie etaleren de grote kwaliteiten van deze begenadigde artiest. Zonder twijfel zullen zij bijdragen tot de verruiming en de verdieping van de kennis van zijn werk, en tegelijk tot een groeiende waardering en bewondering voor zijn groot kunstenaarschap.
De expo in Dacca, Kasteelstraat 74, Temse, is elke zaterdag en zondag vrij toegankelijk van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.
Op bovenstaande foto herkennen we v.l.n.r. schepen Hugo Maes (die de expo opende), Romain Van Hautekerke (voorzitter Gemeentemuseum), burgemeester Luc De Ryck, Patrick Michiels, Rudy Burm en echtgenote Jenny Engels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.