Het is vandaag 95 jaar geleden dat de Duitse componist Engelbert Humperdinck is overleden. De man zou al helemaal vergeten zijn, ware het niet dat de Engelse crooner Arnold Dorsey zich naar hem heeft genoemd. Veel heeft het de originele “Hump” niet vooruit geholpen, integendeel: wie nu de naam Engelbert Humperdinck laat vallen, wordt (ook op het internet) spontaan doorverwezen naar mijnheer Dorsey…

Als je Adelheid Humperdinck heet, ben je natuurlijk voorbestemd om je met sprookjes onledig te houden. En als je dan over een broer, Engelbert, beschikt die een beetje kan componeren dan ben je helemaal met je gat in de boter gevallen. Samen met nog wat familieleden komt dan ook “Hansje en Grietje” tot stand dat tot groot jolijt van de bezoekers geregeld wordt gespeeld ten huize Humperdinck. Tot hiertoe is er niks aan de hand natuurlijk. Tot de componist Hugo Wolf zo’n voorstelling meemaakt en aan Engelbert voorstelt om van dit gezelschapsspelletje een heuse opera te maken. Ondertussen is Engelbert echter een fanatieke epigoon van Richard Wagner geworden en, naast kinderliedjes als “Mit den Füsschen tapp, tapp, tapp”, komen er dus loodzware orkestraties (Hump noemde het een “Kinderstube-Weihspiel” naar analogie met Wagners “Bühnenweihfestspiel”, “Parsifal”!) zodat het geheel een nogal hybride indruk maakt.

Referentie
Ronny De Schepper, Tweemaal “Hansje en Grietje”, Het Laatste Nieuws 14 september 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.