Vandaag viert Lance Armstrong zijn 45ste verjaardag, maar ook… operazangeres Anna Netrebko. In 2008 schreef ik het volgende stukje over een recital van haar, samen met tenor Rolando Villazon, waarmee ze in die tijd heel vaak te zien was (zie ook bovenstaande foto), zodanig zelfs dat ik op een bepaald moment veronderstelde dat ze ermee was getrouwd…

Mijn vader draait nog slechts één CD en bekijkt steeds dezelfde video. Zo ver is het met mij nog niet gekomen, maar ik merk toch ook dat, naarmate ik ouder word, ik steeds meer teruggrijp naar zaken die ik al kén en waarvan ik zeker ben dat ik ervan zal houden. Ik ben m.a.w. al lang geen “ontdekker” meer. Daarom ben ik ook geen voorstander van de huidige trend om steeds op zoek te gaan naar een “afwijkende” programmatie. Neem nu het recital dat Anna Netrebko en Rolando Villazón precies een jaar geleden hebben gegeven in Parijs (nota bene begeleid door het Nationaal Orkest van België, o.l.v. Emmanuel Villaume). Van een paar, dat Roberto Alagna en Angela Gheorghiu van de troon dreigt te stoten (vooral Alagna heeft de laatste tijd veel van zijn pluimen verloren), verwacht je toch de “greatest hits” van het repertoire, nietwaar? Maar tot mijn stomme verbazing kreeg ik vorige week op La Deux vooral Franse opera voorgeschoteld. Russen hebben nogal eens de neiging om dat Frans dan te radbraken, maar dat viel bij Netrebko nogal mee. Nee, het was Villazón die een heel komisch taaltje hanteerde. Toen ik na een plaspauze terugkeerde, verstond ik zelfs helemààl niet meer wat hij aan het zingen was. Maar dan bleek dat hij naar Russisch had overgeschakeld. Daarna zong hij met Netrebko zelfs nog een duet in die taal. Nu, ik neem aan dat zij hem hierbij wel zal geholpen hebben, maar soms had ik toch de indruk dat ze nauwelijks een slappe lach kon onderdrukken. Enfin, vanavond krijgen we om kwart voor elf het tweede deel van dit optreden te zien en hopelijk (en waarschijnlijk) zullen ze wel een finale brengen, waarin de meeste operaliefhebbers hun favorieten zullen terugvinden. Als ze dan van de weeromstuit maar alweer niet eindigen met de Brindisi uit “La Traviata”. Want dàt is dan weer een brug te ver. Dat is meer voor mensen als mijn vader… ;-)

95-anna-netrebko

In 2018 was ze de gast van Valeri Gergiev, ’t Schrijverke zoals wij zeggen (omwille van zijn typische manier van dirigeren), op het jaarlijkse concert aan het paleis van Schönbrunn. Deze keer stonden wél de grote klassiekers op het programma, maar het was het begeleidende commentaar van Marijke Boon dat mijn aandacht trok. Bleek namelijk dat Gergiev ook de ontdekker van Netrebko is geweest, namelijk toen ze als vakantiejob bij de kuisploeg werkte… Dat is dus bijna exact het scenario dat Peter van den Begin en Stany Crets bedachten voor de reeks “Ancienne Belgique”, maar meer nog zie ik Netrebko in mijn geest aan het werk als Nancy in “Thuis”. Brrrr…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.