Veertien dagen geleden meldde ik reeds dat het die dag zestig jaar geleden was dat de single “Hound dog/Don’t be cruel” van Elvis Presley (op z’n 21ste verjaardag) de eerste plaats op de Billboard Top 100 bereikte. Ze zou daar elf weken blijven staan, wat een record was voor die tijd. Maar tegelijk vroeg ik me af of dit wel kon kloppen, want Alcide signaleerde toen The Platters met “My prayer” op nummer één. En kijk! Vandaag meldt hij dan dat “Hound dog” “My prayer” van de eerste plaats heeft verdrongen. Dan zal dit wel de juiste datum zijn en is de bron, waarop ik me in eerste instantie steunde, wellicht in verwarring geraakt door de verjaardag van Elvis…

Daarna volgden een aantal optredens in de Ed Sullivan show, vaak zeer onnozel gefilmd omdat een richtlijn was uitgevaardigd dat het onderlijf van Elvis (zijn pelvis dus) het beeldscherm niet mocht halen. Zo moest hij “Hound dog” zingen tegen een wat komisch kijkende dashond met een hoed op zijn kop (zie bovenstaande foto). De componisten Jerry Leiber en Mike Stoller zijn overigens niet tevreden met het feit dat Elvis (ongewild?) de tekst heeft gewijzigd. In de originele versie van Big Mama Thornton gaat het over een prostituée die haar pooier aan de deur smijt en ze zegt dan ook: “You can wag your tail but I ain’t gonna feed you no more” (*). Elvis had het nummer echter in Las Vegas leren kennen, waar Freddie Bell & the Bell Boys zongen: “You ain’t never caught a rabbit and you ain’t no friend of mine” en hij nam dit ter goeder trouw over. Al zal het de verspreiding wel niet geschaad hebben…

(*) Etta James zingt het nog anders: “You ain’t nothing but a hound dog snooping ‘round my door” en daarbij is haar “deur” blijkbaar de deur die opengaat in “Gelukkig zijn” van Ann Christy, althans toch als we het gebaar dat ze daarbij maakte goed interpreteren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.