Van zaterdag 2 juli tot zondag 25 september vindt in het Gemeentemuseum van Temse de herdenkingstentoonstelling ‘Boelwerf door de lens van Alex Suanet’ plaats, gewijd aan de hoofdfotograaf van de Boelwerf, tevens kunstfotograaf en jarenlang lid van de beheerraad van het Gemeentemuseum. De expo is een co-productie van de beheerraad van het Gemeentemuseum, Erfgoedvereniging Op Stoapel vzw, Fotografencollectief Anders 23 en de Koninklijke Postzegel- en Erfgoedkring Temse. De expo is een eresaluut aan de uitzonderlijke fotograaf die Alex Suanet (1922-2015) was. De recente Nieuwsbrief van het Gemeentemuseum staat volledig in het teken van Alex Suanet en de tentoonstelling. De Nieuwsbrief is gratis te bekomen in het Gemeentemuseum (weekends), op de Dienst Toerisme (gemeentehuis, Markt) in de bib en aan de infobalie van AC De Zaat (kantooruren).

Nadat Alex Suanet, die werd geboren in Antwerpen, in 1947 als technisch tekenaar werkzaam werd op de Boelwerf (afdeling mechaniek), vestigde hij zich bij zijn huwelijk in 1948 in Temse. Toen Gaston Feremans, vader van kunstfotografe Lucille Feremans, in 1950 stopte als bedrijfsfotograaf van de Boelwerf (en zelfstandig werd), nam Alex Suanet (tot dan amateurfotograaf) zijn plaats in als hoofd van de foto- en afdrukdienst. Hij bleef op post tot zijn 65ste (1987).
Als fotograaf van de Boelwerf heeft Alex Suanet bijna veertig jaar lang de werkzaamheden en realisaties op de werf vereeuwigd, vertaald in ettelijke duizenden foto’s.
Hij was een uitmuntend fotograaf, een stielman, die alle onderdelen van de fotografie beheerste, bovendien begiftigd met een streven naar perfectionisme. Hij genoot een heel groot gezag, zowel bij kenners als bij leken. Zijn kennis en kunde kregen een verlengstuk in zijn vrije tijd. Naast heel wat privé-opdrachten stelde hij zijn deskundigheid ter beschikking voor culturele, artistieke, toeristische, museale, erfgoed- en andere opdrachten, o.a. gepubliceerd in boeken, brochures, folders en andere dragers. Als grafisch ontwerper maakte hij affiches, uitnodigingen, logo’s, gelegenheidsdrukwerk, boekencovers… Hij tekende ministrips en figuurtjes. Bijzonder vermeldenswaardig is ook zijn inbreng als fotograaf en grafisch ontwerper op het vlak van heemkunde, geschiedenis en erfgoed. Als dusdanig was hij een sleutelfiguur in de schoot van het Gemeentemuseum van Temse. Hij laat een indrukwekkend fotoarchief na.

2 gedachtes over “Alex Suanet (1922-2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.