25 jaar geleden: “De vrouw in het zwart” (Stephen Mallatrat)

Een acteerstijl die je in professionele theaters niet zo vaak meer ziet (bij amateurs komt het wel meer voor) is die van het horrorstuk zoals het stuk van Stephen Mallatrat “De vrouw in het zwart” in een regie van Jos Van Gorp (Antwerpen, zolder van de stadsschouwburg, 5/5/1991). Peggy De Landtsheer in de zwijgende titelrol, had als tegenspeler Leo Madder. Hij is Arthur Kipps, de man die ooit een spook heeft ontmoet en van die nare ervaring afwil door ze te theatraliseren. Oswald Versyp is een toneelregisseur die hem hierbij wil helpen maar daardoor haalt hij de vloek over zichzelf. Het stuk is bedoeld als divertissement en is daarin ook geslaagd. Sommigen vinden de theatrale effecten wat te verregaand, maar het zou toch als een soort staalkaart kunnen gelden van wat theater allemaal kan. Hoe men door diverse truuks uiteindelijk naar een zwart doek kan zitten kijken alsof het een kasteel betrof. Paradoxaal genoeg zou ik zeggen: ga er met uw kinderen naartoe, want die vinden dat griezelen wellicht “keitof”. Volwassenen zijn daarvoor (helaas?) een beetje te cynisch geworden en kijken ook makkelijker doorheen de theatertruuks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.