uitnodiging-je-december-2016-achterkant
Jan Eeckelaert (°Temse, 1954), die een succesrijke loopbaan uitbouwde in het bankwezen, is in Temse vooral bekend als bestuurslid van de Culturele Vereniging Spirit en Toerisme Temse. Minder bekend is dat hij een verwoed verzamelaar is. Hij koestert meerdere collecties (bid-, communie-, geboorte- en andere kaartjes, strips, publicaties over Temse…), maar onder zijn collecties nemen zijn oude wenskaarten (tot 1955) een plaats apart in. Hij heeft er meer dan 22.000. De oudste dateert van 1896. De wenskaarten zijn onbeperkt van boodschap: echte wensen, herinneringen, liefdesbetuigingen, complimenten, hoog- en feestdagen…
Jan maakte via een tante kennis met het medium. Het fascineerde hem en voor hij het goed en wel besefte, werd hij – van in 1985 – een fervent verzamelaar. Sindsdien heeft hij systematisch zijn collectie uitgebreid via bezoeken aan verzamelbeurzen en curiosawinkels, en natuurlijk ook dankzij internet.
Beknopte historiek
De eerste wenskaart (zoals wij ze kennen) verscheen in Londen in 1843. Het fenomeen verwierf in de daaropvolgende decennia grote populariteit in Amerika, van waaruit de kaart haar internationale successtory begon. Aanvankelijk waren de kaarten luxueus en duur, enkel in het bereik van de elite. Dankzij de technologische ontwikkelingen van het drukproces en de introductie van de postbezorging evolueerde ze van een dure, handgemaakte kaart tot een populair en betaalbaar middel voor persoonlijke communicatie. De explosieve groei in de elektronische technologie eind jaren 1990 en een snel groeiende groep internetgebruikers zorgden voor de komst van de e-card. Wenskaarten overspannen een grote actieradius: Kerst en Nieuwjaar, valentijn, moeder- en vaderdag, Pasen, geboorte, huwelijk, beterschap, felicitaties, jubilea, uitnodigingen… Intussen zijn heel wat van deze kaarten vervangen door e-mail, virtuele kaarten, chatsessies… Maar: een persoonlijke, handgeschreven en met de post verstuurde kaart heeft nog altijd een meerwaarde en wordt door de bestemmeling het meest gewaardeerd.

Info: Jan Eeckelaert, 03 771 05 37, jan.eeckelaert@telenet.be.uitnodiging-je-december-2016-voorkant

Een gedachte over “Symboliek en geluksbrengers in oude kerst- en nieuwjaarskaarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.