Twee concerten van Timur Sergeyenia

unnamed (1)
De Russische pianist Timur Sergeyenia (foto) speelt op vrijdag 29 januari samen met zijn landgenoot violist Mikhail Bezverkhny en een hommageconcert voor David De Rudder, de betreurde patron van Hot Club de Gand en club Reserva.

De Rudder, die begin november van vorig jaar is overleden, betekende veel voor het muziekleven in Gent, maar hij kende ook vele tegenslagen. Zo haalde zijn café Reserva een maand eerder nog het nationale nieuws, toen een klant een spuitwater bestelde maar per abuis een bijtend afwasmiddel kreeg voorgeschoteld. Het slachtoffer raakte zwaargewond en werd een tijd in een kunstmatige coma gehouden. De Rudder was op het moment van de feiten niet in zijn zaak, maar het incident viel hem volgens zijn naasten enorm zwaar. Bovendien had hij een week eerder nog Dave’s Knight in Klein Turkije bij gebrek aan klanten, moeten sluiten. In 2013 raakte hij dan weer in de problemen met de Hot Club de Gand toen de brandweer, weliswaar tijdelijk, de smalle toegangsweg naar het jazzcafé sloot. En nog eerder, in 2008, moest hij in de Burgstraat café De Fantast sluiten wegens geluidsoverlast. De optelsom van al die tegenslagen, bovenop zijn aanleg voor depressies, zou volgens kennissen tot zijn dood hebben geleid. Alles wees er immers op dat hij een wanhoopsdaad pleegde.
Zowel Bezverkhny als Sergeyenia traden geregeld op in de Reserva. Bezverkhny komt uit Sint-Petersburg en won in 1976 de Elisabethwedstrijd voor viool. Vandaag speelt hij met evenveel panache onder de stadshal, in een club als in concertzalen.
Timur Sergeyenia (°1969) volgde vanaf zijn derde les aan de speciaalschool voor jong talent van het Conservatorium te Minsk. De jonge veelbelovende pianist en componist van diverse pianowerken mocht de Sovjetunie vertegenwoordigen in 1979 op het eerste Wereldforum voor jonge kunstenaars in Sofia. Momenteel is Sergeyenia actief als docent kamermuziek aan het koninklijk conservatorium van Gent en leidt hij zijn eigen kamerorkest Timur und Seine Mannschaft.
Het concert in jazzclub Steve Lacy, Afkikker, begint om 20 uur. Contact en reserveringen: Rita De Vuyst, Sint-Kwintensberg 52, Gent, 0475-31.39.97.
Enkele dagen later, op donderdag 4 februari om 20u., speelt Timur Sergeyenia (solo) nogmaals een huldeconcert voor David De Rudder, deze keer in het kader van de concerten van het salon ‘August De Schrijver’ in klaviercentrum Quatre Mains, Kwaadham 52, Gent. Op het programma staan de Moments Musicaux D-780 en de sonate in G-Groot D-894 van Franz Schubert. Tickets € 10 vvk via
https://apps.ticketmatic.com/widgets/trefpunt/addtickets?event=864050674645

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.