Tachtig jaar geleden: de eerste hitparade op basis van platenverkoop in Billboard

maxresdefaultOp 4 januari 1936 publiceert het tijdschrift “Billboard” in New York de allereerste hitparade op basis van verkoopcijfers van platen. Er waren aparte lijsten voor de tien best verkochte platen van de drie belangrijkste platenmaatschappijen (deze werkwijze duidt erop dat de gegevens van de firma’s zelf afkomstig waren). Bij Columbia voerde “Stop, look and listen” van het orkest van Joe Venuti de lijst aan. Bij Brunswick was dit “Quicker than you can say” van het orkest van Ozzie Nelson en bij RCA-Victor “The music goes round”, eveneens van een orkest, deze keer dat van Tommy Dorsey.

Billboard01_FirstIssue

Het eerste nummer, getiteld Billboard Advertising, verscheen op 1 november 1894 in Cincinnati als maandblad, bevatte 8 pagina’s en kostte 10 dollarcent. De titel ‘Billboard’ was een idee van een van de oprichters, William H. Donaldson (1864-1925), wiens vader een drukkerij voor affiches had die op reclameborden (‘billboards’) werden geplakt. Aanvankelijk bewoog Billboard zich op hetzelfde terrein: het reclamevak. De ondertitel van het eerste nummer luidde dan ook: A monthly resume of all that is new, bright and interesting on the boards.

De titel van het tijdschrift werd in 1897 veranderd in The Billboard en vanaf 5 mei 1900 verscheen het wekelijks. Het schonk aandacht aan evenementen als theater, kermis, carnaval, komedie, opera en vaudeville. De muziekindustrie bestond in de begindagen van Billboard in hoofdzaak uit livemuziek (in de periode 1902-1907 werden rond 30 miljoen stuks bladmuziek verkocht). De door Edison uitgevonden fonograaf (een apparaat om cilindervormige geluidsdragers af te spelen) en de door Emile Berliner ontwikkelde grammofoon brachten daarin maar langzaam verandering. Billboard besteedde er voornamelijk aandacht aan als deze vindingen werden toegepast in muziekautomaten, de voorlopers van de jukebox. Maar de mate van populariteit van bepaalde composities werd door Billboard al vroeg geregistreerd, hoewel die niet zozeer van de verkoopcijfers van geluidsdragers afhing, en al helemaal niet van de uitvoerende artiesten. Reeds rond 1914 publiceerde het blad lijstjes als “Popular Songs Heard in Vaudeville Theaters Last Week”, “The Billboard’s Song Hints” en “Songs by American Composers”.

Een enorme impuls aan de muziekindustrie gaven de radiostations, die rond 1920 in de ether verschenen. Zo werden er in Amerika in 1927 reeds 104 miljoen grammofoonplaten verkocht. Maar toch bleef de inhoud van het tijdschrift voornamelijk gewijd aan de amusementswereld. In 1932, midden in de economische crisis, werd zelfs nog een sectie over speelautomaten toegevoegd. Het is echter niet overdreven te stellen dat juist het muziekgedeelte het tijdschrift in financieel opzicht door die moeilijke jaren heeft heen geholpen. En dat werd steeds meer duidelijk in de loop van de geschiedenis. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.