105 jaar geleden
Geboorte van de Italiaanse (film)componist Nino Rota. Hij is vooral bekend van de soundtrack van “Romeo & Julia” van Franco Zeffirelli (op de foto Olivia Hussey als Julia).

95 verdwijning agatha christie in 1926Vandaag is het precies 90 jaar geleden dat de toen al zeer populaire schrijfster van detectiveverhalen Agatha Christie voor enkele dagen van de aardbol verdween. Uiteraard niet letterlijk, ze beweert niet dat ze ontvoerd werd door marsmannetjes of zo, maar hoe de vork precies aan de steel zat, heeft ze toch nooit willen uitleggen.
85 jaar geleden
Silent film actress Clara Bow (26) weds actor (and later politician) Rex Bell (28) in Las Vegas.
un-retrato-de-francisco-francoHet is vandaag ook 70 jaar geleden dat de Verenigde Staten aan de Verenigde Naties een motie voorlegden om generalissimo Franco in Spanje te doen aftreden. Dat is een démarche die mij totaal onbekend was en waarover ik wel verwonderd ben, moet ik zeggen. Ik vraag mij af wie er dan die motie heeft tegengehouden? Een echt antwoord krijg ik niet bij The Volunteer (de website van de Veterans of the Abraham Lincoln Brigade) maar een en ander wordt er toch al duidelijker door: “President Harry Truman claimed to be building a postwar democratic alliance against Communism, but powerful forces worked to include undemocratic Spain in that alliance. Truman supported United Nations resolutions in 1945 and 1946 keeping Franco’s Spain out of the world organization and canceling full diplomatic recognition of his regime, and under the President’s direction the 1947 Marshall Plan to rebuild war-ravaged Europe also excluded Spain. However, by the end of 1947, important members of Truman’s administration sought a new policy of military cooperation with Franco to counter the alleged Soviet threat to western Europe, and by early 1950 the Senate had voted to extend economic aid to Spain.” Diezelfde dag werd overigens de Nederlandse wielrenner Joop Zoetemelk geboren.
65 jaar geleden
Geboorte van de Cubaanse 400m-loper Alberto Juantorena.
55 jaar geleden
Op 9 november schreef ik dat Brian Epstein tijdens zijn lunchpauze naar een optreden van The Beatles ging kijken/luisteren in de Cavern. Volgens On this day zou hij toen echter nog geen contact genomen hebben met de jongens, dat zou dus pas vandaag (bijna een maand later) gebeurd zijn. Op diezelfde dag werd Anton Geesink overigens de eerste niet-Japanse wereldkampioen in het judo.
Het is al 5 jaar geleden dat Basil Howitt, een Engelse cellist, is overleden. Hij is vooral bekend van het feit dat hij in 1993 een boek heeft geschreven, “Life in a penguin suit”, waaruit zou moeten blijken dat een symfonieorkest op tournee even hard uit de bol gaat (zeker op seksueel vlak) als een popgroep. He spent his last years cycling and running several marathons. He remained active in spite of his worsening sight and adapted his writing skills to the internet, where his articles proved popular. He wrote on a range of issues, but always waxed most lyrical on local cuisine and wines. This goes back to the eighties, when he arrived in the Pyrénées-Orientales in southern France, where the pianist Moura Lympany initiated the Festival de la Musique et du Vin in the village of Rasiguères. As a dedicated bon vivant and gourmet, Basil fell in love with the area. In 1991 he bought an ancient “maison de village” looking out on vineyards. In 1997 he met his wife to be Clare Gallaway, who wrote his Obituary in The Guardian.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.