In het kader van de Middagen van de Literatuur, een organisatie van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent, en het Poëziecentrum, praat Jan L. Broeckx op donderdag 8 november 1990 over de relatie tussen literatuur en muziek.

Musicoloog Jan Broeckx (1920-2006) legt in zijn talrijke publicaties (Van Beethoven tot Stravinsky; Muziek en mens; Muziek, ratio en effect) vaak de klemtoon op de relatie tussen mens en muziek.
Doordat de mens zijn verbrokkeld zelfbeeld niet wil aanvaarden, kan hij de avantgardekunst niet waarderen, verklaart Broeckx. Vandaar ook de “vlucht in de klassieke muziek” en het succes van pop en opera, waar gestileerde emotie, fraaiheid en oppervlakkige virtuositeit overwegen. “Popmuziek weerspiegelt de voorliefde voor sonore kitch en lichamelijke opwinding. Dat is een symptoom van de mislukking van de culturele democratisering“.
In 1989 schreef Jan Broeckx, professor emeritus aan de R.U.G., een intelligente misdaadroman. De speurneus Lorenzo Galli en zijn huisknecht Georges hanteren daarin het muzikale ontleedmes. De passie voor een onbekende partituur van Beethoven, de “Grote Dove” uit de muziekgeschiedenis, lokt een crescendo uit van aanslagen, diefstal en moord.
De auteur praat over zijn roman als de uitgelezen ruimte voor een confrontatie van reden en emotie, van historische feiten en fantasie, van psycho-analyse en muzikale structuren. Treedt hij daarmee in het spoor van Dostojevski, Simenon en Eco?
De derde aflevering van deze cyclus in de Middagen van de Literatuur heeft plaats in het Toreken op de Vrijdagmarkt op donderdag 8 november van 12.30 u. tot 13.15 u. Frank Degruyter treedt op als gastheer.
Gezien de beperkte capaciteit van de zaal wordt aangeraden tijdig aanwezig te zijn.
Inlichtingen: Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent, (dienst P.R.), Kouter 31, 9000 Gent, tel. 091/25.33.30.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.