45 jaar geleden: release van de elpee “McCartney”

13 mccartneyHet is vandaag ook 45 jaar geleden dat Paul McCartney zijn eerste solo-elpee, gewoon “McCartney” genaamd, uitbracht. Normaal zou ik hiervan een luistervoorbeeld uit YouTube overnemen, maar dat mag niet meer van SABAM.

Eigenlijk is deze ingreep van SABAM totaal onwettig en dat om diverse redenen.
Ten eerste is SABAM in deze rechter en partij, iets wat in alle juridische stelsels terecht niet wordt aanvaard.
Ten tweede is wordt deze ingreep niet gedekt door de Belgische wetgeving, die in deze de Europese wetgeving volgt die vindt dat het volstaat dat YouTube zelf hiervoor auteursrechten betaalt.
Ten derde staat dat nummer dan niet op MIJN blog (of op die van een confrater blogger), maar is het eigenlijk gewoon een LINK die naar YouTube verwijst. Dat er – in tegenstelling tot een link naar een andere website, eventueel zelfs één met beeldmateriaal – een soort van foto mee wordt afgedrukt, die aanklikbaar is, is niet de “fout” van de blogger in kwestie, maar is een “vondst” van YouTube zelf.
Maar goed, om alle problemen te vermijden, zal ik dus helaas voortaan geen links naar YouTube meer leggen. Men kan zeggen dat ik een schijtbroek ben, maar ik wil niet opnieuw de miserie over mij heen krijgen, zoals met die oetlul die voor het afdrukken van een thumbnail niet minder dan 25.000 euro “schadevergoeding” eiste!
Bon, dit moest allemaal eens van mijn lever, want over “McCartney” zelf heb ik niets te vertellen. Daarom verwijs ik hiervoor liever naar confrater Peerke, die trouwens over het hele oeuvre van Paul McCartney uitgebreid heeft geschreven. Op de blog van Peerke vind je bovendien tal van luistervoorbeelden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s