Florence Foster Jenkins (1868-1944)

25 florence foster jenkins stierf in 1944Morgen zal het zeventig jaar geleden zijn dat Florence Foster Jenkins de befaamde Carnegie Hall afhuurde. En ondanks het feit dat ze legendarisch vals zong, was de zaal zonder problemen weken op voorhand uitverkocht!

Deze Amerikaanse erfgename was immers zo kapitaalkrachtig dat ze voortdurend 78-toerenplaten opnam (en niet de minste: de koningin van de nacht en l’air des clochettes b.v.!) die verkochten als zoete broodjes, omdat de mensen zich ermee te pletter lachten.
Ook haar smaak van kledij was navenant: veel tule, met engelenvleugeltjes en gewapend met een korf vol rozeblaadjes.
Beluister hiervoor de CD “The glory of the human voice”, in 1993 uitgebracht door RCA als een soort van “greatest hits”. Niet te missen! Voor de liefhebbers: deze CD staat ook op Spotify! Ik heb me destijds zelfs niet beperkt tot de “greatest hits”, maar haar hele repertoire aan mijn toenmalige “Comical Ali’s playlist” toegevoegd. Ondertussen heb ik het allemaal echter weer afgevoerd, want zo eens vals zingen, dat is één keer grappig, maar ik kan je verzekeren: na een tiental keren heb je het wel gehad! Ik heb zelfs de hele playlist afgevoerd, want ook andere “grappige” platen begonnen al rap te vervelen.
En toch… en toch heeft het allemaal ook iets tragisch. Want valt jullie niks op? We zullen morgen dus 25 oktober zijn en… op 26 november was het met haar afgelopen. De doodsoorzaak staat weliswaar niet vermeld op Wikipedia, maar zou ze geen voorgevoelen gehad hebben dat het weldra allemaal afgelopen zou zijn? In de film “Marguerite” van Xavier Giannoli uit 2015, die losweg gebaseerd is op haar leven (ze wordt daarin wel Marguerite Dumont genoemd, naar de vrouw die zoveel van de Marx Brothers heeft te lijden gehad), wordt er zelfs een rechtstreekse band gelegd tussen het feit dat ze voor het eerst zichzelf hoort op plaat en haar dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.