Vijftig jaar geleden: Dave Berry neemt “The Crying Game” op

Digital StillCameraVandaag is het precies vijftig jaar geleden dat Dave Berry “The Crying Game” het opgenomen. Het was een compositie van Geoff Stephens (van The New Vaudeville Band, je kent misschien nog wel “Winchester Cathedral”?) en de plaat zou uiteindelijk tot op de vijfde plaats van de Engelse hitparade geraken. Het is ook één van die nummers waarvan ten onrechte wordt verondersteld dat Jimmy Page de sologitaar speelt (hij kon toch moeilijk op àlle platen spelen…). In werkelijkheid is de gitarist Big Jim Sullivan van Marty Wilde’s Wildcats (de man die Ritchie Blackmore van Deep Purple leerde gitaar spelen en later de vaste gitarist van… James Last werd!).

Vier jaar geleden was Dave Berry eregast op “Such a night” in de festivalhal aan het Donkmeer in Berlare. Luc De Ryck, de nostalgische burgemeester van Temse, was daar eveneens te gast (zie foto) en verklaarde achteraf: “Voorwaar, voorwaar, ik zeg u: Dave staat er nog altijd, ondanks zijn 69 lentes! Hij is een sympathieke man, één van die velen van eenvoudige komaf – in zijn geval: lasser – die dankzij de popmuziek hoger is opgeklommen op de maatschappelijk ladder.”
Luc probeerde Dave Berry dan meteen ook te strikken voor een zoveelste optreden in Temse. Bij een vorige gelegenheid was hieraan een popquiz verbonden, die gewonnen werd door de schrijver van deze blog. De prijs was een ballonvaart voor twee personen en mijn vrouw mocht de prijs in ontvangst nemen uit de handen en met de nodige kussen van Dave Berry. Ze is er nog altijd niet goed van!
Dave Berry, alom bekend van ‘This strange effect’, dat Ray Davies van The Kinks destijds speciaal voor hem heeft geschreven, is al meermaals opgetreden in Temse: tweemaal op de Kaaifeesten, éénmaal in het Waesmeer en er is ook een jukeboxconcert aan hem gewijd. Bij de laatste 2 optredens werd Dave zelfs geïnterviewd (met simultaan vertaling). Alle voormelde concerten werden georganiseerd door het gemeentebestuur, waarbij een hechte band groeide tussen Dave en burgemeester Luc De Ryck.
Op 3 juli 2010 was Dave Berry dus nog maar eens te gast in België. Hij trad op op de retro-avond ‘Such a night’ tijdens het Festival aan het Donkmeer in Berlare, waar hij ook zijn boek ‘Dave Berry all there is to know’ voorstelde. De eerste koper van het boek was burgemeester Luc De Ryck. Het was een blij weerzien en, wie weet, de aanloop tot een nieuw optreden in Temse. Want één van de conclusies van ‘Such a night’ was alvast, dat Dave Berry (intussen 69) er nog altijd staat. Zijn stem is intact gebleven en swingt ook nog met gemak over de hoge noten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s