Het culturele leven in Temse en het Waasland in WO I

strip paul geerts gvr lichte versie.pdfDe 100ste verjaardag van WO I geeft in Temse aanleiding tot heel wat culturele initiatieven. Tentoonstellingen en publicaties hebben het leeuwenaandeel. Een blikvanger voor de zomermaanden is de tentoonstelling met de hoger vermelde titel, georganiseerd door de beheerraad van het Gemeentemuseum. Speciaal voor de scholen loopt de expo tot 28 september. Eén van de curiosa betreft de illustratie bij deze bijdrage.

De expo biedt een beeld van een verscheidenheid aan Temsese en Wase kunstenaars, zoals Camille Wauters, August De Bats, Tony Van Os, Pieter Dierckx, Louis Corthals, Eduard Poppe, Achiel Van Sassenbroeck, Edmond Verstraeten, Sylveer Verdickt, Albert Ciamberlani, Alfred Ost, Eugeen Van Mieghem, August Nobels… Onder de rubriek Literatuur komen o.a. Lodewijk Scheltjens, Emiel Verhaeren en Filip De Pillecyn aan bod. Bij elke kunstenaar hoort een beknopte biografie (met verwijzing naar WO I).
Tot de curiosa behoren de 3 maquettes die Karel Aubroeck begin jaren ‘20 ontwierp voor een herdenkingsmonument van alle gesneuvelde Temsenaars (het monument is er nooit gekomen).
Tot de curiosa op de expo behoort de eerste (en enige) bladzijde die Paul Geerts tekende voor een strip over de gebroeders Van Raemdonck.
Geïnspireerd door zijn vriend Luc De Meyer, testamentair uitvoerder van Willy Vandersteen, en Carlos Van Louwe (IJzerbedevaartcomité), nam Paul Geerts, de tweede vader van Suske en Wiske, in 1998 het initiatief om een strip te maken over de gebroeders Van Raemdonck. Bij de aanvang van het project schafte hij zich documentatie aan over WO I. Toen hij één A3-bladzijde had getekend, maakte hij kennis met de strip ‘De loopgravenoorlog’ van de Franse striptekenaar Jacques Tardi. Paul kwam onder de indruk van de tekenstijl en het verhaal, vond dat dé strip over WO I al was gemaakt en legde de pen neer. De Van Raemdonck-strip bleef beperkt tot 1 bladzijde (zie illustratie).
Heel wat expomateriaal wordt ontleend aan het gemeentelijk archief: programmablaadjes, illustraties, aankondigingen (concerten, toneel, boodschappen van de bezetter…). Uit privé-verzamelingen komen een oude fiets, gegraveerde kogel- en obushulzen, decoraties… Ook aan de (schitterende) recente expo m.b.t. de gebroeders Van Raemdonck in de Philippus Nijsgalerij (Academie) worden meerdere foto’s ontleend (auteur: Gino Dobbelaer). Voor de gelegenheid zorgt de beheerraad voor een passende aankleding van de voordeur van het museum.
De expo (Kasteelstraat 16) is elk zaterdag en zondag open van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u. Info: Romain Van Hautekerke, 03/771 00 21 – 0476/93 42 14, van.hautekerke@telenet.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.