Vandaag viert de Amerikaanse wielrenner Tyler Farrar (bovenstaande foto Jean-Pierre Verstraete; onderstaande foto Erik Westerlinck) zijn dertigste verjaardag. Gisteren werd hij nog derde in de eindsprint van de laatste rit in de Ronde van Italië. En zo is het al een heel seizoen: Farrar doet weer mee in de sprints, maar winnen is er (voorlopig?) nog niet bij. Ik weet ook niet of Tyler nog altijd in Gent woont, maar hij heeft zich alleszins al enkele jaren laten opmerken als een uitstekende ambassadeur voor onze stad…

Een paar jaar geleden heeft het gerenommeerde reismagazine van National Geographic Gent op de derde plaats gezet op haar wereldranglijst van “authentieke historische bestemmingen”. Gent was de enige Belgische stad die een plaats kreeg op de lijst van 109 geselecteerde steden, maar Gent is niet enkel een “historische” stad. De Amerikaanse profwielrenner Tyler Farrar die al enkele jaren op de Korenlei woont, vertelde op 27 maart 2010 in de Gazet Van Antwerpen: “Dit is een overzichtelijke stad met een lucht vol energie. Dat komt omdat hier zoveel jonge mensen verblijven, vermoed ik. Er valt hier ook zoveel te beleven. De Gentse Feesten, zoiets vind je toch nergens anders? (…) Toen ik hier de eerste keer kwam, maakte ik meteen een boottocht door de stad. Samen met een vriend die de geschiedenis kent. Hij wijdde mij in. Jacob van Artevelde, het Gravensteen, het belfort: vraag mij maar uit. Ik lees er wel eens wat over. Dat grote verleden vind ik ook zo boeiend aan deze stad. In de States heb je geen steden met geschiedenis. Dat kan ook niet anders, want ouder dan 200 jaar zijn ze niet. Vanuit mijn appartement in Gent kijk ik uit op honderden jaren verleden. Amazing.”
GENT, JE ZIT IN MIJN BINNENZAK
Iedereen kent wel de lofzang van Johan Verminnen op onze nationale hoofdstad (“Brussel, je zit in mijn binnenzak”). Maar desondanks heeft Johan reeds een aantal jaren de Dansaertstraat geruild voor een nederig stulpje in de omgeving van Gent. En geen enkele geboren of ingeweken Gentenaar die hem ongelijk zal geven! Daan Hugaert stelt b.v.: “Waarom heeft Gent niet het Bokrijk-gehalte van Brugge? Omdat hier een heel palet van stijlen wordt aangeboden.” En Roland van Campenhout: “Door de studenten heb je een sfeer in Gent die andere steden niet hebben. Gent is net klein genoeg om geen dorp te zijn, maar het is geen verziekte grote stad.” Zelfs Wannes van de Velde zegt tegen Rudy Vandendaele in Humo: “Ik zal je iets verklappen: wat stadsgevoel en stadssfeer en stadsbeeld betreft, heb ik meer affiniteit met Gent dan met Antwerpen.” En om af te sluiten twee grote namen uit het popwereldje. Eerst was er Lou Reed, wiens vrouw in het Sint-Lukasziekenhuis werd verpleegd en die aan Dirk Blanchart (die hem moest rondgidsen) verklaarde: “Now I understand why people would never want to leave this town.” En daarna oreerde niemand minder dan Randy Newman in De Gentenaar van 9/8/2008: “Gent is een op-en-top warmbloedige stad met straten vol uitgelaten mensen. Een soort New Orleans, maar dan beter georganiseerd.”
Gent is inderdààd een oord van gezelligheid, waar het grootse verleden nog tastbaar aanwezig is, terwijl er ook de knusheid van een provinciestadje heerst. Door een concentratiepolitiek is het racisme de jongste jaren wel een beetje toegenomen met als onvermijdelijk gevolg een paar uitwassen aan beide kanten, maar de grote criminaliteit wordt hier toch nog altijd binnen de perken gehouden en ’s avonds kom je eerder een onbekende tegen die je goedenavond wenst dan één die je een ponjaard tussen de ribben duwt.

Tyler Farrar

2 gedachtes over “Tyler Farrar wordt dertig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.