Svetlana Sumatchova en Joeri Serov

Sumachova & SerovVandaag is het twintig jaar geleden dat ik ten huize van André Posman twee jonge Russische musici tegen het lijf liep, sopraan Svetlana Sumatchova en pianist Joeri Serov. Dit was overigens vlak voordat Svetlana moest gaan auditioneren bij Marc Clémeur van de Vlaamse Opera, maar voor zover ik weet werd dit geen succes. De twee hadden toen pas een CD uitgebracht op het label van André Posman, die ik dan ook ter recensie kreeg toegestopt.

De Rode Pomp in Gent heeft steeds een nauwe band gehad met de voormalige Sovjetunie en het mag dan ook geen verwondering wekken dat Opperpompist André Posman het op zich heeft genomen om in te staan voor de verspreiding van een CD die door twee van zijn poulains in Sint-Petersburg werd opgenomen. Het betreft de jonge sopraan Svetlana Sumatchova, aan de piano bijgestaan door de al even jeugdige Joeri Serov. Het werd uiteraard een CD vol Russische muziek, gaande van Moessorgski en Glinka over Rimsky-Korsakov tot Stravinsky en Prokofiev. Ook twee minder bekende componisten komen aan bod, namelijk Alexander Dargomyzhsky en Cesar Cui. Op de eerste plaats valt op hoezeer de Russische liedkunst een eenheid vormt. Een eenheid van sfeer die de onderscheiden compositietechnieken naar de achtergrond dringt, behalve dan bij de liederen voor de kinderkamer van Moessorgsky en de vergelijkbare kletskous van Prokofiev, die uiteraard een andere sfeer oproepen. Alhoewel Sumatchova, die bij een aantal mensen misschien toch al bekend is als Stoelskaja uit “Karoena”, de Russische opera van Boudewijn Buckinx, als lyrische sopraan vooral in de andere liederen tot haar recht komt, toch past haar vertolking zich moeiteloos aan. Joeri Serov (die toen voor de instudering instond) lijkt wel met Svetlana vergroeid. Zijn pianospel volgt haar in elke stembuiging, subtiel accentuerend.

Referentie
Ronny De Schepper, Russische lyriek, Het Laatste Nieuws, 29 juni 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.