Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat de Britse auteur John Wyndham (rechts op de foto, terwijl hij een “Hugo” overhandigt aan John W.Campbell voor zijn roman “Astounding”, de toekijkende dame is Bobbie Wild) is overleden.

John Wyndham is vooral bekend van “The day of the Triffids” (verfilmd door Steve Sekley in 1963 en door Nick Copus in 2009, al gebruikt deze laatste gewoon het basisgegeven om verder een eigen verhaal te vertellen) en “The village of the damned” (naar “The Midwich Cuckoos”, verfilmd door John Carpenter in 1995, maar vroeger nog door Wolf Rilla in 1960, wat toen meteen de banbliksems van de kerk opleverde, omdat de vrouwen van Midwich door de buitenaardse wezen “maagdelijk bevrucht werden”).
Maar er is ook b.v. “Quest for love”, een Britse romantische SF-film van Ralph Thomas naar het kortverhaal “Random quest” van John Wyndham met Tom Bell als Colin Trefford, een jonge natuurkundige die zwaar gewond raakt bij een ontploffing in zijn laboratorium. Als hij opnieuw tot bewustzijn komt, stelt hij vast dat hij in een “parallelle” wereld leeft: hier is hij een succesvol auteur, die evenwel een onuitstaanbaar karakter heeft en op die manier op scheiden staat van zijn vrouw Ottilie (Joan Collins). Daarna verlaat deze film grotendeels de SF om zich op het liefdesverhaaltje te concentreren. Trefford wordt immers verliefd op Ottilie en wil haar “opnieuw” voor zich winnen. Als hij erin slaagt haar te overtuigen dat hij “iemand anders” is, sterft ze aan een hartaandoening die in deze parallelle wereld nog niet kon worden behandeld, maar in de wereld waar­uit Trefford oorspronkelijk kwam wél. Daarom gaat hij dààrin naar haar evenbeeld op zoek om haar te waarschuwen dat ze ook kan overlijden als niet tijdig wordt ingegrepen. Na veel (nogal saaie) moeilijkheden slaagt hij erin Ottilie (die hier Tracy heet door een naamsverwisseling als baby) te lokaliseren (ze blijkt een airhostess te zijn) en haar op het nippertje van de dood te redden. In de rol van Treffords vriend (in beide werelden) zien we Denholm Elliot. De suikerzoete muziek is van de familie Rogers (twee broers of zoiets).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s