Vandaag is het honderd jaar geleden dat “The tramp” werd uitgebracht, de eerste (kort)film geschreven en geregisseerd door Charlie Chaplin met hemzelf in de titelrol als de ondeugende, maar goedhartige zwerver. (De echte titel was “Kid autoraces in Venice”.)

Charles Chaplin werd geboren in Londen, op 16 april 1889, uit een artiestenechtpaar, waarbij de vader (Charles sr.) verdwijnt terwijl hij (Charlie dus, uiteraard niet de vader) nog in de wieg ligt en de moeder (Hannah Chaplin alias Lili Harley) hem en zijn broer Sydney onmiddellijk mee “on the road” neemt. Op 9-jarige leeftijd laat ze hem echter in Dickensiaanse omstandigheden aan zijn eigen lot over, als ze door alcohol overmand in een instelling wordt opgenomen. Via zijn vader, die af en toe nog eens opduikt, geraken hij en zijn broer bij het theatergezelschap van Fred Karno. In 1910 verwerft hij zich reeds een reputatie als variété-artiest.
Tijdens een tournee door de VS in 1913 wordt hij geëngageerd door Mack Sennett (The Keystone Company). “Tillie’s Punctured Romance” is de eerste “six-reeler” (zes filmspoelen), die hem meteen tot ster bombardeert. Hierin speelt Chaplin een dandy met een hangsnor. Kort daarop verlaat Chaplin Mack Sennett en volgt in 1914 zijn eerste eigen kortfilm “Kid auto races at Venice” waarin hij zijn typische zwerverspersonage creëert (The Gentleman Tramp).
In 1915 is zijn personage reeds zo beroemd dat hij wordt weggekocht door Essanay, een dochteronderneming van Edison. Amper een jaar later koopt Mutual Company hem weg voor een jaarinkomen van 670.000. Hij maakt hier twaalf films, waaronder “The count”, “The immigrant”, “Behind the screen”, “Easy street” en “The cure”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.