Eerste Filmfestival van Gent

Vandaag is het veertig jaar geleden dat het eerste Filmfestival in Gent plaatsvond. Dat was toen nog een initiatief van Ben ter Elst en Walter Vander Cruysse van Studio Skoop en later zou dit onder Jacques Dubrulle uitgroeien tot het Internationaal Filmgebeuren en ondertussen heeft het alweer een andere naam en een andere directeur. Het is alleszins symptomatisch voor het feit dat Gent er, terecht, prat op gaat de filmstad van Vlaanderen te zijn.

Ben ter Elst lag dus aan de oorsprong van het Gentse filmfestival dat oorspronkelijk een fringe-festival was. Van zodra Jacques Dubrulle de touwtjes in handen nam, werd dat wel enigszins anders. Met als bekroning de feestelijke 30ste editie in 2003, waarbij de heropende Capitole, een filmzaal die in 1981 werd gesloten en nu via de Stad Gent opnieuw ter beschikking werd gesteld, als “rode loper” fungeerde. Toch was het anderzijds dan weer in zekere zin géén aflevering “met een rond getal”, want Dubrulle had al in 1977 het roer overgenomen van initiatiefnemer Ben ter Elst. Het festival bleef echter een tijdlang onopgemerkt in het “peloton” van de filmfestivals zitten, tot Jan Briers met een toch wel briljant idee voor de pinnen kwam. Het specifieke van het festival (het meest aantrekkelijke aspect ook) zit immers in het thema “de impact van muziek op film” en dit thema stond niet centraal van bij het begin. Die band met muziek dateert “pas” van 1985 en is er gekomen na gesprekken tussen Festivaldirecteur Jacques Dubrulle en zijn collega voor het Festival van Vlaanderen, Jan Briers senior.
De World Soundtrack Awards zijn dan weer een initiatief van de in 2001 opgerichte World Soundtrack Academy, een organisatie met als doel “de educatieve, culturele en professionele aspecten verbonden aan filmmuziek en geluid te overzien”. De leden voor de World Soundtrack Academy worden gerecruteerd onder filmcomponisten en vooraanstaande leden uit de internationale filmmuzieksector. Naast het behoud van de geschiedenis van de soundtrack ziet de Academy het als haar taak om soundtracks wereldwijd te promoten. Nadat Gent op cultureel vlak jarenlang werd geterroriseerd door de franskiljonse bourgeoisie, komt al dat Amerikaans (geen Engels, mind you) ons de oren uit, maar goed, omwille van het goede doel (de wereldwijde promotie van de filmmuziek) zullen we dat er maar (met veel tegenzin weliswaar) bijnemen.

Een gedachte over “Eerste Filmfestival van Gent

 1. Geachte Heer De Schepper

  Ik ben hier toevallig op deze website gekomen en wou u toch bedanken voor de aandacht die u besteedde aan Ben ter Elst en Studioskoop.
  Toch wil ik u nog een paar data weergeven die moeten aangepast worden.
  Het kan zijn dat Dubrulle reeds de eerste contacten had met mijn man Ben ter Elst in 1977. (Ben dacht toen dat hij door dit contact misschien een of andere subsidie zou kunnen binnenhalen) Maar het was pas in 80 dat hij het zogenaamde roer volledig overnam. En hoe dat allemaal gebeurd is, is een verhaal apart. Dit is eerder op een vuile manier gebeurd.
  Ben zelf is dit alles niet echt te boven gekomen. Een paar jaar later toen we Studioskoop en het festival kwijt waren, bleven wij zitten met een kleine 10 miljoen frank schulden. En Ben hadden ze zijn burgerrechten afgenomen na de veroordeling voor die pornofilm op het filmgebeuren. Daardoor kon hij officieel ook geen café meer verder openhouden. Die schulden hebben we voor een stuk kunnen terugbrengen tot de helft maar uiteindelijk hebben we er nog 15 jaar overgedaan om ALLES te betalen. Niemand heeft ons geholpen.
  We zijn nu zoveel jaren verder. De naam van Ben wordt op de website van het festival geweerd. En nooit worden we op het festival uitgenodigd.
  Je mag vooral niet vergeten dat alles wat hij gerealiseerd heeft vroeger zonder steun whatsoever gebeurd is! Onafgezien van de 5000.00 frank die we jaarlijks kregen van de stad Gent voor het filmgebeuren waren ze ons liever kwijt dan rijk!

  Met de beste groeten

  Paya Germonprez
  http://www.payagermonprez.be

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.