Temse herdenkt 100 jaar Wereldoorlog I

kamiel van buynderDe 100ste verjaardag van W.O. I is overal aan de orde. Ook in Temse. Er wordt gewerkt aan een herdenkingsprogramma 2014-2018, met een waaier aan initiatieven, zowel van overheid als verenigingsleven, scholen, particulieren… Talrijke activiteiten zijn in voorbereiding, maar zonder twijfel zijn heel wat initiatieven ons nog niet bekend. Met het oog op de bundeling van alle activiteiten (en de gemeenschappelijke promotie) nodigen wij allen die initiatieven nemen uit om ze mee te delen aan cultuurbeleidscoördinator Sophie Vermeire, 03/771.02.74, cultuurbeleid@temse.be.

Temse in Wereldoorlog I is een even tragisch als boeiend onderwerp, met als rode draad: lijden, verdriet, angst, kwelling, ontberingen… De grootste tragiek was er natuurlijk aan het front. 63 Temsenaars sneuvelden, waaronder 3 broederparen: Edward en Frans Van Raemdonck, Emiel en Georges Kellens, Pieter en Marcus Liessens. Wegens spionageactiviteiten werden twee Temsenaars gefusilleerd. Elf opgeëisten, waaronder de broers Arthur en Frans De Cauwer, bezweken. Over al die slachtoffers leest men een korte (geïllustreerde) levensschets in het boek Temsche ter Gedachtenis zijner Duurbare Dooden van Clemens De Landtsheer (1920). Wie literatuur leest over de strijd aan het front, weet het wel: het was de hel!!! Het frontblaadje Onze Temschenaars was het bindmiddel tussen de soldaten en de thuis. Natuurlijk werden brieven overgesmokkeld. Ook het leven in het bezet gebied was tragisch. Stof genoeg dus om ook in Temse W.O. I in beeld te brengen.
In het programma 2014-2018 zullen de publicaties centraal staan. Gemeentearchivaris Digna Coppieters werkt momenteel aan het boek Temse in Wereldoorlog I. Daarin komt vooral het dagelijkse leven aan bod: politiek, verplichte tewerkstelling, bezetting, smokkel, spionage, activisme, socio-cultuureel leven… De voorstelling van het boek (tijdstip nog niet bepaald) zal gepaard gaan met een expo. In elk nummer van het 3-maandelijks gemeentelijk infoblad komt een (beknopte) bijdrage over Temse in W.O. I. Over vader (oorlogsvrijwilliger-activist) en zoon Piet Van Rossem schrijft Peter Van Windekens een dubbelbiografie. Erekolonel Robert Gils publiceert in het Jaarboek van het Gemeentemuseum (voorstelling op 8/11/2013) een bijdrage over de belegering van Antwerpen, met bijzondere aandacht voor de militaire operaties in en rond Temse.
Mijn eigen boek over de gebroeders Van Raemdonck (Terug naar niemandsland. De geschiedenis van de gebroeders Van Raemdonck: mythe en werkelijkheid) (her)verschijnt in december. De uitgave zal nieuwe gegevens bevatten dankzij recent vrijgegeven archieven, uitdieping van bestaande archieven en actualisering t/m 2013. Ook het beeldmateriaal is gevoelig uitgebreid.
Ook de tentoonstellingen zullen een hoofdrol spelen. Er zijn er ons al verscheidene bekend, maar we citeren er slechts één: de zomertentoonstelling 2014 van de beheerraad van het Gemeentemuseum, getiteld Het culturele leven in Temse in W.O. I, een expo die aansluit bij het boek dat Toon Brijssinck daaromtrent publiceerde in 1998.
Daarnaast hebben ons al echo’s bereikt over voordrachten, theatervoorstellingen, concerten… naast uiteenlopende initiatieven van het verenigingsleven en particulieren. Onder de scholen beet Basisschool Velle de spits af. Voor het lopende schooljaar koos zij als thema Velle (te) Vrede.
Wordt (te gepasten tijde) vervolgd.

Luc De Ryck

Bij de foto:
Onlangs geschonken portret van Kamiel Van Buynder, één van de twee gefusilleerden. Links museumfunctionaris Annick Rooms, rechts gemeenterarchivaris Digna Coppieters.

Een gedachte over “Temse herdenkt 100 jaar Wereldoorlog I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.