Vandaag is het vijftien jaar geleden dat prof.Willem Schrickx is overleden.

Alhoewel hij zo’n typische “naoorlogse” professor is (daarmee bedoel ik dat de eisen in tijden van schaarste minder hoog lagen dan men normaal mag verwachten op academisch niveau), werd hij toch pas op 10 december 1958 benoemd tot docent Engelse Literatuur aan de Gentse Rijksuniversiteit, in opvolging van prof.Franz De Backer. Twee jaar later werd zijn bevoegdheid uitgebreid tot Amerikaanse letterkunde, deze keer in opvolging van niemand minder dan Jan Albert Goris (ofte m.a.w. Marnix Gijsen). Wanneer hij er dan ook nog toneelwetenschappen bij kreeg, wordt niet op het curriculum van de universiteit vermeld. Misschien heeft hij het zelf wel nooit geweten, want buiten uiteraard enkele lessen over het Elisabethaanse theater heeft hij aan ons (1969-1973) nooit les gegeven over theater, dat deden de studenten zelf (o.a. Frank Coppieters en Luc De Bruyne).
Bon, ik heb dus les gehad van Schrickx, ik heb zelfs mijn thesis bij hem gemaakt, maar heb ik ook persoonlijke herinneringen aan de man? Wel ja, deze twee wil ik jullie wel meegeven. De eerste is deze: “in mijn tijd” vertoonde de Universitaire Filmclub een drietal verschillende voorstellingen van “King Lear”. Na één van deze voorstellingen komt Schrickx tijdens de pauze tussen twee van zijn lessen (volgden Engelse en Amerikaanse literatuur vlak op mekaar en laste hij een pauze in omdat Amerikaanse literatuur eigenlijk een keuzevak was, zodat sommige studenten dat niet volgden? ik weet het niet meer) plotseling naar mij en vraagt mij hoe het was geweest. Die filmvoorstellingen dus. Ik weet niet meer wat ik toen heb geantwoord, maar ik was wel totaal verbaasd. Waarom vroeg hij dat aan mij? In mijn jaar zat nota bene Kris Versluys die hem zou opvolgen! Akkoord, ik had in die tijd een groot bakkes en sprak geregeld mijn medestudenten toe, weze het nu over een of andere betoging of over de eerstvolgende t-dansant (ik was – en ben nog altijd – nogal flexibel), maar verfilmingen van “King Lear” vergelijken?
Een andere herinnering is eerder ontluisterend. Het was al lang na mijn studententijd. Schrickx was zelfs al op emeritaat, als ik hem tegen het lijf loop in de Gentse binnenstad (op de hoek van de Veldstraat en de Koornmarkt, zo goed staat het nog voor mijn geest). Ik zeg: “Ha, professor, hoe is’t er nog mee?” of wat zegt een mens al in zo’n geval. Schrickx herkende mij niet meer (zóveel indruk had ik met “King Lear” dus blijkbaar ook weer niet gemaakt), maar begint toch een lange uiteenzetting over de jeugd van vandaag en de verloederde tijdsgeest en wat weet ik al meer. Ik had al horen waaien dat hij in zijn ouw’ dagen een soort van Jesus Freak was geworden en dat was blijkbaar nog waar ook. Arme Schrickx! Ik weet dat er veel met hem wordt gelachen, maar zelf denk ik toch met enige tederheid aan hem terug.

6 gedachtes over “Willem Schrickx (1918-1998)

  1. Ik vond hem eigenlijk een man van het gehalte van een Koning Filip: houterig, twijfelend, verlegen, zelfs een tikje asociaal maar tegelijk ook verterend door zijn haast kinderlijke bevlogenheid (in positieve of negatieve zin) voor sommige schrijvers. Shakespeare lag helemaal boven en G.B. Shaw (a mental hunchback) lag helemaal onderaan in ‘de schoif’ naast T.S. Eliot (die het aandurfde gedichten te schrijven met een schrijfmachine). Niets was grijs bij Willem Schrickx, het was wit of zwart. Iets wat hem blijkbaar tot hoge leeftijd is bijgebleven. ‘Fifty shades of Grey’ zou aan hem niet besteed zijn geweest.

    Like

  2. Professor Schrickx had vooral een fenomenale eigendunk. Zijn “lessen” waren saai, weinig inspirerend. Een anekdote: hij had eens zijn notities niet bij zich en kon dus geen les geven, we mochten beschikken, want “als hij voor de vuist zou spreken, zouden wij hem toch niet verstaan”. Hij kwam me steeds over als een dode robot, een zombie zonder echt leven Hij was echt de tegenpool van Prof. Uyttersprot. Voor de Rijksuniversiteit Gent was hij zeker geen toegevoegde waarde. Let wel: ik ben geen verbitterd oud-student, ik heb op vier jaar tijd en telkens in eerste zittijd geslaagd, mijn licentiaatsdiplmoa behaald.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.