Hoopjes protoplasma die elkaar bespringen

« De mens, resultaat van overhaast ingenieurswerk op de zevende dag, baart zijn uitvinder zorgen. Eeuwen al staart hij zich staar op een van bloed druipend videoscherm. Zijn aards paradijs is geëvolueerd in een stinkend, walmend tranendal waar zielige hoopjes protoplasma elkaar bespringen, in elkaar binnen dringen, elkaar afslachten terwijl ze de raarste geluiden maken. »

Zo vat regisseur Daan Hugaert het uitgangspunt samen van het stuk « Venusval » dat hij samen met het Gentse Theater Symptoom heeft gecreëerd. Perfectionist als hij is, wil De Schepper natuurlijk zijn werk overdoen en stuurt opnieuw een gevederde vlerk naar deze aardkluit. In de schoot van een onbespoten vegetariënne deponeert deze zijn kostbare bezinksel, terwijl de echtgenoot naar de praatgroep is. De natuurlijke hormonen hebben hun werk goed gedaan : een kind komt ter wereld, Venus geheten, dat niet alleen onmiddellijk kan praten zoals Nero zijn Adhemarke, maar bovendien ook nog over een aantal attributen beschikt die onmiddellijk in het oog springen. Technisch heeft Hugaert prachtig werk afgeleverd met de amateurs van Symptoom, samen met Multatuli en PACT is het duidelijk dat er een nieuw soort amateurtheater is opgestaan dat de generatie van de Paradijsvogels met vlammend zwaard uit de hof van (h)eden heeft verdreven. Maar dramatisch laat het stuk nog heel wat leemten. « Het is de bedoeling u op om het even welke emoties te pakken, te ontroeren, te schokken, te doen lachen, huilen, spotten, nadenken, walgen, vloeken, weglopen of gewoon aan uw stoel nagelen, » staat er ook nog in het programmaboekje. Maar dat gebeurt nu net niet. Maar, who cares, het stuk heeft blijkbaar succes, het wordt alleszins tot en met 1 juni verlengd. (R.D.S. in De Rode Vaan nr.21 van 1985)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.