Juli 1968

23 Jan JanssenVandaag is het precies 45 jaar geleden dat Jan Janssen in de ultieme tijdrit van de Tour de France “onze” Herman Vanspringel uit de gele trui fietste en alsnog als eerste Nederlander de Tour op zijn naam schreef. Ik ben dit even gaan opzoeken in het dagboek van de Blommenkinders dat Erik Westerlinck in die tijd bijhield en merkwaardig genoeg is dit er niet in terug te vinden, tenzij dan het algemene “en dan allen samen naar Ken” (Ken zijnde Erik). Dat is merkwaardig, zeg ik, omdat ik nog heel goed weet dat wij deze ontknoping hebben gevolgd, via de radio in het café van Eriks moeder in de Vrijheidstraat (dat café heette trouwens “De Vrijheid”). Het was op zich al merkwaardig dat ik niet voor de televisie zat en mijn ouders wreven dit mij toen ook onder mijn neus. Vooral omdat zij al vermoedden waarom ik deze keer niet voor televisie zat: bij dat gezelschap in café De Vrijheid waren immers niet enkel de Blommenkinders, maar ook (en vooral in dit geval) mijn eerste liefje, Josephine Van Raemdonck, door mij Josie genoemd. Zij was het nichtje van mijn buurmeisje Jenny.

6 juli 1968
’s Namiddags eerst naar de Ark geweest. Daarna naar Steve waar wij boven op zolder twee gezellige boekjes hebben gelezen “De Lach” genaamd. Red was afwezig, maar ’s avonds was hij wél van de partij. We zijn met Jenny naar de Ark geweest en daarna hebben we wat gewandeld.
7 juli 1968
Naar clubtrofee “Het Volk” in de Hoogkamerstraat. Ron was eerst Josie gaan afhalen. Daarna zijn we naar het lokaal “Het Volk” geweest. ’s Avonds op de Ark gezeten met Jenny en Manuella. Hebben veel moeten lachen met de kelner. Tenslotte moest de dag eindigen op een klein drama. Door het hard regenen konden de Blommenkinders immers niet naar huis. Tot Red op het gedacht kwam dat Freddy Gyselinck ons naar huis zou kunnen voeren. En zo gebeurde.
8 juli 1968
Het feit van de dag kwam er toen Jenny het aanvroeg aan Etienne. Vanzelfsprekend was hij in zijn nopjes en antwoordde “ja”. Na bij Ken enkele pintjes te hebben gedronken, gingen de Blommenkinders met Josie en Jenny naar het huis van deze laatste, waar we wat naar bandopnames hebben geluisterd. Ron deed daarna Josie naar huis, terwijl Etienne bij Jenny bleef. Bij het naar huis gaan sloeg Steve zijn voet om en er moest een dokter bijgeroepen worden. Steve kreeg ook veel onder zijn voeten toen alles verteld werd over Jenny. Bij Ron daarentegen zegde men niets (*).
13 juli 1968
Wij zijn naar Waasmunster gereden. Eerst naar de Gulden Schaduw geweest, daarna naar de liefhebberskoers gekeken. Wegens de regen moeten we wel in een café gaan schuilen. ’s Avonds naar de foor geweest zonder Ron die niet buiten mocht (**).
14 juli 1968
’s Namiddags naar de foor geweest. Ron vertoefde de hele namiddag bij Josie en de andere Blommenkinders verveelden zich. ’s Avonds opnieuw naar de foor. Ken vertoefde bij Marc Bollaert, terwijl Steve het klaar kreeg met Godelieve Cloostermans in de rups te gaan zitten. Daarna trokken ze samen naar de Ark, maar ’s anderendaags zou hij het al uitmaken, omdat hij Jenny boven haar verkoos.
Van 16 tot 19 juli 1968
Wat deden de Blommenkinders in de verlofweek? Dinsdag naar de beroepsrennerskoers in Bornem. Eddy Merckx won, maar er was veel herrie omwille van het verkeerd aankondigen van de laatste ronde. Woensdag was er dan beroepsrennerskoers in Temse, gewonnen door Domingo Perurena. Buckaki was 10de, Meersman 17de en Van Looy 42ste. Donderdag naar Hulst voor een hapje en een drankje en daarna naar “De Wal” in Kemzeke gereden. Was een tegenvaller. Vrijdag zonder Ron eerst naar Antwerpen gereden en daarna naar Sint-Niklaas voor de koers. In Het Landhuis geweest. ’s Avonds met Edwin Thoen, Ron en Josie naar de Ark.
20 juli 1968
Zonder Ron naar Antwerpen gereden met de bus. Enkele telefoons gekocht voor Steve. ’s Avonds alweer zonder Ron die telefoons in elkaar gestoken.
21 juli 1968
Naar de markt. Daarna Ron met Josie naar het Sas en de anderen naar de Ark. Daarna gingen ook zij naar het Sas en dan allen samen naar Ken. Jenny kwam daar ook toe, maar sprak geen woord tegen Steve. ’s Avonds naar de Ark en de markt zonder Ron. Veel plezier gehad met tafelvoetbalspelletjes.
22 juli 1968
Zijn naar Hofstade gereden. Hebben ons goed geamuseerd, maar hadden toch spijt dat wij onze zwembroek niet hadden meegenomen.
Van 23 tot 28 juli 1968
Hebben dinsdag door het slechte weer bij Etienne boven gezeten. Woensdag zijn we naar Antwerpen gereden zonder Ron. ’s Avonds zijn we naar het avondcriterium in Beveren gereden, alweer zonder Ron. Noël Van Clooster won voor Weckx, Rosiers en Buckaki. Donderdag gingen Steve en Ken naar het Fort van Breendonk. Red wou niet meegaan en Ron is vandaag vertrokken naar Monieux. Vrijdag eerst bij Steve boven gezeten en daarna naar beroepsrennerskoers in Waasmunster. Jos Mathy won, Richard Buckaki (8ste) won de spurt van het peloton. Zaterdag eerst naar Sint-Niklaas en daarna bij Steve boven. ’s Avonds naar cinema Roxy. “De bedeesde doder” was een zeer goede spionagefilm. Zondag naar Sint-Niklaas, naar cinema Select, voor de film “Helga”. ’s Avonds gaan wandelen.

Erik Westerlinck

(*) Dat zal dan wel zijn omdat ikzelf ook niets had gezegd, want de tegenstand van mijn ouders (die achter mijn rug om met de ouders van Jenny een overeenkomst hadden bereikt om mijn studies te “sponsoren”) tegen mijn verhouding met Josie was juist heel groot.
(**) Dat zou b.v. al een gevolg kunnen zijn van wat er op 8 juli was gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s