Josef Baert

Ondanks zijn bedrieglijke naam is bariton Josef Baert afkomstig uit Oostenrijk, maar toch heeft hij iets met ons land te maken, want hij is lesgever in Namen, net zoals zijn Roemeense echtgenote Roemiana Stantsjeva. Zij is ook zijn vaste begeleidster aan de piano. Hij was o.a. van de partij in « De Barbier van Sevilla » van Rossini in de Opera voor Vlaanderen. De regie van Ronny Lauwers, geholpen door het speelse decor van Andrei Ivaneanu, was zoals het een lichtvoetig werk past zodat het bombastische karakter dat het genre nu eenmaal eigen is voor één keer niet storend maar juist zeer amusant werkte. Dat Herman Bekaert als Dr. Bartolo zijn interpretatie zelfs helemaal afstemde op de gesticulaties van wijlen Louis de Funès stoorde ons dan ook geenszins. Integendeel, samen met de revelatie (vocaal en scenisch), de bas Chris De Moor (als zangleraar Don Basilio), vormde hij een goddelijk koppel. Vocale hoogstandjes mochten we ook waarnemen bij de Amerikaanse Hilda Harris als Rosina en bariton Josef Baert als Figaro. Hun sprankelende verschijning was van een dermate hoog niveau dat de andere Amerikaanse gast, Perry Price als Almaviva, eigenlijk ontgoochelde. Gerhard Fackler trachtte de af en toe té ontspannen spelende muzikanten in de hand te houden. Hoe dan ook, mis deze voorstelling niet ! (Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.46 van 1983)

6 gedachtes over “Josef Baert

 1. Weer eens van ganser harte bedankt voor alle informatie, Ronny, bijna had ik niet gereageerd – totdat ik in de voetnoten 2 me [werkelijk] nog onbekende weetjes ópvielen
  -a. Marc Sleen was ooit hoofdredacteur ? van Ons Volkske , ik ga mezelf ook geen Sleen kenner noemen, hoe ik deze grootheid ook waardeer, dus dit wist ik dan niet.
  -b. En het achtste blauwe album [s en w ] welk is dat ? kan het zijn dat dat ooit later is ‘opgedoken’ ? Al met al, een vriendelijke groet vanuit Nederland . a de Koff.44

  Like

  1. Ik dacht dat ik het antwoord ergens in de tekst had gegeven, Richy, maar ik vind het niet meer terug. Wellicht heb ik het er dus WILLEN inzetten en ben ik het vergeten. En ondertussen ben ik het dus ook ECHT vergeten. Want, nogmaals, dat is de reden van deze blog: dat ik altijd vanalles pleeg te vergeten als ik het niet opschrijf.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.