Johan Daisne-avond in KANTL

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de Gentse auteur Johan Daisne (1912-1978) werd geboren. Daarom herinner ik er even aan dat aan deze belangrijke vertegenwoordiger van het magisch-realisme de Koninklijke Academie op donderdag 6 september een avondprogramma wijdt. Johan Vanhecke, verbonden aan het Letterenhuis en biograaf van Daisne, geeft een lezing over leven en werk van de auteur, waarbij hij in het tweede gedeelte focust op De trein der traagheid (1950). Aansluitend stelt Edward Vanhoutte (CTB) de online-editie van De trein der traagheid voor, een realisatie van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB), het onderzoekscentrum van de KANTL. Een kleine drink in de salons sluit de avond af, die plaatsvindt op donderdag 6 september om 20u in de KANTL, Koningstraat 18, Gent. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is gewenst. Aanmelden kan per e-mail naar secretariaat@kantl.be of telefonisch: 09/265.93.40. Bezoek ook de interactieve tentoonstelling 100 jaar Johan Daisne in de openbare bibliotheek aan de Zuid, van zaterdag 22 september tot zaterdag 27 oktober.

Vanavond vindt ook de eerste poëzieavond in café Afkikker plaats. De avond zal eveneens in het teken van Johan Daisne staan. Deze Gentse schrijver en poëet wordt door de dichters van de avond immers op handen gedragen.
Charles en Victor, twee studenten kunstwetenschappen en moraalfilosofie, vullen samen met Raisa (het pseudoniem van Rita De Vuyst) en nog een aantal andere dichters de avond met poëzie. ‘Het is de eerste keer dat in Afkikker het woord aan bod komt’, vertelt Rita, uitbaatster van het café. ‘In de jaren 80 werd Afkikker gevuld door schilders die de muren hebben gedecoreerd. Ze drukten mijn relatie met de Etrusken uit. Rond de millenniumwisseling kwamen er muzikanten langs. Toen zij naar andere oorden vertrokken, lieten ze een lege ruimte achter die nu met poëzie gevuld wordt. Onlangs kwamen hier twee dichters, Charles en Victor (pseudoniemen), langs. Ze vonden Afkikker de ideale plaats om een poëzieavond te organiseren.’
‘De avond is het voorspel van een nieuwe orde met de naam the new magic realism,’
stelt Rita. Hiermee wil Afkikker in de sporen van Johan Daisne treden en de herinneringen van de dichter van de vorige eeuw in gedachten brengen. ‘We werken ook aan een documentaire verfilming van zijn boek Venzy. Het boek gaat over een café (hier Afkikker) waarvan de klanten een documentaire maken (wat ook gebeurt), maar in de film verwerken we poëzie. We streven ernaar om het magische in het reële te integreren wat Daisne ook probeerde te doen.’

2 gedachtes over “Johan Daisne-avond in KANTL

 1. Geachte Ronny de Schepper,

  Ik heb met aandacht en genoegen uw artikel over Johan Daisne gelezen.
  U brengt ook Hubert Lampo ter sprake.
  Het Hubert Lampo Genootschap geeft een blad uit: de Scheldebode.
  Graag verneem ik of u er mee akkoord kunt gaan dat we uw artikel daarin plaatsen.
  Met vriendelijke groeten,

  Heiko ter Horst,
  voorzitter van het Hubert Lampo Genootschap.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.