Zweven rond een magere problematiek

“Lukas Konijn, goochelaar (of indianenopperhoofd)” van Janosch (Westfriesland, Hoorn) is een roman over een jongetje dat niet weet te beslissen of hij later goochelaar dan wel opperhoofd van een indianenstam zal worden. De auteur van dit boek, dat dateert uit 1968, weet wel het standpunt van de jongen inzake grillige fantasie en wensdromen te vertolken. Maar verder dan dit beperkt zweven rond een magere problematiek komt hij niet. Over de realiteit waarin Lukas leeft komen we niks te weten, niet over zijn ouders, vrienden … tenzij wanneer een detail absoluut noodzakelijk is voor het verhaal. En zo blijft de hoofdpersoon een mistig, wazig baasje in een schaduwwereld. Dit zijn 73 bladzijden absurde gebeurtenissen zonder ruggegraat of achtergrond met als enig positief gegeven dat Janosch van Lukas een antiheld heeft gemaakt en zo de jonge lezer leert te relativeren.
Ook “Het piepkleine scheepje Pyamabroek” van Janosch is niet bepaald diepgaand, maar de tekeningen zijn zo charmant dat we ze toch niet zo maar terzijde schuiven. Het surrealisme van Janosch wordt door sommige recensenten als positief ervaren, maar naar onze bescheiden mening is dit misschien wel het oordeel van een volwassene en houdt een kind (paradoxaal genoeg) van een strengere logica.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.