Avonturen in Binnenwereld

Bernard Lernout brengt in “Avonturen in Binnenwereld” (uitgeverij Lannoo, 132 bladzijden) geen conglomeraat van allerlei mythen en legendes, maar beperkt zich tot die ene bekende: dat van de huiskabouter die de woning beschermt tegen allerlei gevaren. Een typisch motief uit oude sagen wordt hierin uitstekend geïntegreerd: dat beschermen gebeurt vooral bij middel van een soort van toverschild, de prolk, en als dat schild gestolen wordt gaat Tomte de kabouter ernaar op zoek samen met Lien, het “geminimaliseerde” dochterje van de bewoners, en allerlei dieren zoals kevers, muizen, vliegen of wormen.
Het heeft er alle schijn van dat Bernard Lernout dit verhaaltje voor z’n eigen petekind heeft bedacht en het ook in zijn of haar eigen huis laat afspelen en ik heb stellig de indruk dat, althans voor boeken voor jonge kinderen, dit de beste methode is (denken we maar aan “Winnie de Poeh” van Alan Alexander Milne of “Ik Kasper” van Willy Vandoorselaer), aangezien op die manier een zeker “realisme” de vaak ongebreidelde fantasie wat in toom houdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.