Renaat Verbruggen (1909-1981)

flor007tenh02ill20Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Antwerpse operazanger en -directeur Renaat Verbruggen is gestorven.

Na zijn studies als architect nam hij rond 1932 privélessen bij Adolphe Coryn, oud baszanger en directeur van de toenmalige Franse Opera (Bourlaschouwburg), die in 1933 zijn deuren zou sluiten door het stopzetten van de stedelijke subsidies en ook ten gevolge van de grote economische crisis. Daarmee haalde de Franse Opera net de honderd jaar niet (geopend in 1834).
Verbruggen begon zijn carrière in 1933 als oratoria-zanger, maar tijdens de bezetting van België door Duitsland maakte hij plaatopnamen van Vlaamse liederen voor het merk Odeon en later voor His Master´s Voice, met meestal Vlaamse liederen en populaire deuntjes.
In de Koninklijke Vlaamse Opera zong hij in het seizoen 1943/44 (directie Hendrik Diels) onder de naam Bert Roelants in “Manon Lescaut” en “La Bohème” van Puccini. In 1947 werd Bert Roelants aanvaard als vast lid van het gezelschap van de Koninklijke Opera van Gent door Vina Bovy (de bekende Belgische sopraan en sinds 1947 directrice). Hij zong er vanaf het seizoen 1947/48 tot en met het seizoen 1951/52 en was er heel populair zelfs bij het toen grotendeels franskiljons publiek. In Gent zong hij alle grote baritonpartijen van het Franse, Duitse en Italiaanse repertorium in het Frans en het Nederlands. Aan de KVO zong hij opnieuw in vast verband vanaf het seizoen 1952/53 tot en met het seizoen 1960/61.
In het tijdperk van de langspeelplaat 1955/1965 nam hij weer veel Vlaamse liederen op onder meer van Renaat Veremans (zie foto uit de reeks “Ten huize van” op 3 april 1959). Hij trad ook op in televisieprogramma’s rond 1960 zonder al die tijd te verzaken aan zijn oratoriumcarrière. Naast zijn muzikale loopbaan was Verbruggen nog als architect betrokken bij de bouw van de Nieuwe Schouwburg samen met Marc Appel en Rie Haan. Verbruggen stond in voor de toneeltechnische benadering.
Als auteur schreef hij het boek “Gedenk-klanken 1893-1963” een overzicht van de geschiedenis van de KVO te Antwerpen uitgegeven door het “Centrum voor Studie en Documentatie vzw” Antwerpen 1965. Hij werkte ook actief mee aan “De Nederlandse Muziekencyclopedie”. Hij zal de geschiedenis ingaan als de grote propagandist van het zingen van opera in de volkstaal (het Nederlands dus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.