« Eigenlijk zou je beter Filip Delmotte interviewen », zegt Marie Beelaerts bescheiden, als we haar telefonisch over het politiek aspect van ons Feest 1982 (11 en 12 september, remember ?) aan de tand willen voelen. Maar de vakanties van kameraad Delmotte en kameraad Pennelikker-van-dienst blijken dusdanig te liggen dat dit onmogelijk is.

Overigens is Marie zelf ook zeer goed geplaatst om er iets over mede te delen, dat blijkt reeds uit de inleidende vraag die we stellen, waarin we aan de weet willen komen wat precies haar functie is binnen het organisatiecomité.
Marie Beelaerts : Ik ben verantwoordelijk voor het contact met de KP-federaties, de propaganda-sector van de partij en de politieke aanwezigheid van de partij in verband met de gemeenteraadsverkiezingen.
— Het Feest 82 staat inderdaad vooral in het teken van de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Hoe leg je dat concreet aan boord ?
M.B.
: De belangrijkste kandidaten zullen aanwezig zijn. Ook de verschillende soorten lijsten want er is een grote verscheidenheid in het vormen van linkse eenheidslijsten. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat dit gebeurt maar wel dat het zo massáál gebeurt. Ten derde gaat natuurlijk ook het KP-programma worden voorgesteld. Dat kan gerealiseerd worden via die gemeenschappelijke lijsten ofwel via persoonlijke kandidaten van de KP ofwel via de KP zelf waar die als zodanig opkomt.
Dat zal op een gezapige, gezellige manier gebeuren, zo visueel mogelijk en zelfs met een pintje in de hand. Ook met muziek en ontspanning. Dat zal plaatshebben in een totaal-politiek kader dat oorspronkelijk een dorpsplein ging worden, maar dat nu niet precies in die vorm zal worden gegoten maar een politiek café blijft er toch nog deel van uitmaken. Hier zal worden gesproken over gemeentelijke democratie, gemeentelijk beleid, over subsidies, over cultuur, over wat weet ik nog allemaal, maar telkens wel op gemeentelijk vlak, zij het dat er natuurlijk verlengstukken naar de nationale liberaal-christelijke regeringspolitiek zijn voorzien. Dat alles zal trouwens ook naar voren worden gebracht op een persconferentie. Het politiek café heeft plaats op zaterdag 11 september om 18.30 u.
— « Politiek café » is een term die men nu bijna overal hoort, maar die voor vele lezers toch nog een beetje vaag is, vrees ik. Kun je niet wat preciezer zijn ?
M.B.
: Dat is een totaalanimatie met optredens, waarvoor o.a. Kopspel is aangeschreven. Er ligt ook een speciaal accent op het openbaar vervoer, hiervoor zijn o.m. de BRT, de vakbonden en allerhande actiegroepen gecontacteerd. Waarschijnlijk zal ook Waso daar jazz komen spelen, maar dat ligt nog niet definitief vast. Het hèle programma is trouwens nog niet ingevuld.
— Wellicht zijn ook de kandidaten daar aanwezig, zullen er ook kandidaten van andere partijen of onafhankelijken zijn die op lijsten samen met de KP opkomen ?
M.B.
: We zitten nog in een voorbereidend stadium zodat ik hier nog geen eensluidend antwoord kan op geven, maar het is wel de bedoeling. De SPE-lijst uit Leuven b.v. zou daar werkelijk aanwezig zijn, dus ook met uitnodigingen gericht aan de belangrijke kandidaten van die lijst, o.a. dus Tobback. Of-ie komt, dat is natuurlijk een ander paar mouwen. Verder zijn er uit andere gemeenten minder bekende namen,
maar die plaatselijk toch een en ander betekenen. Hier verwijs ik vooral naar een aantal onafhankelijke kandidaten, van Gent of Antwerpen.
— Eén ervan zal er alleszins zijn…
M.B.
:Je bedoelt de gitarist Roland ? Ja, maar die treedt pas zondag op en in de spektakeltent, dat is iets anders natuurlijk.
Inderdaad, en daarover hebben we het dan wel een volgende keer

Referentie
Ronny De Schepper, Marie Beelaerts: politiek café over gemeentebeleid, De Rode Vaan nr.29 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s