Lezersbrieven

Met veel aandacht heb ik het artikel van Paul Van Cleemput in de rode vaan van vorige week gelezen over de gastarbeiders. Ik vind het goed dat hij een aantal mythen ontmaskert (de tolerantiedrempel b.v., waarom zou die in Schaarbeek wél, maar in Limburg niet gelden?), maar anderzijds creëert hij er een paar andere bij. En dat is minder, natuurlijk.
Zo over het aanvaarden van het « anders-zijn ». Toevallig wordt die uitdrukking meestal gebruikt voor « homofiel zijn » en vandaar dat ik déze vergelijking zou willen maken : ik aanvaard homofielen, zolang ze maar niet gaan eisen dat ik het ook word. Met andere woorden : moeten wij de Islam aanvaarden, een fanatieke godsdienst die een stap naar de Middeleeuwen is ? Als de Islam niet opdringerig zou zijn (zoals b.v. de katholieken of de protestanten die toch stilaan van hun bekeringsijver verlost zijn), dan zou het niks zijn, maar dat is hoegenaamd niet het geval !
Direct in verband daarmee staat het optimisme dat bij communisten nog steeds doorklinkt als het over stemrecht voor vreemdelingen gaat. « Dan komen er ook meer verkozenen » juicht Van Cleemput, eronder verstaan ook meer KP-ers. Een illusie volgens mij. De gastarbeiders (in tegenstelling tot politieke vluchtelingen of ballingen) zijn politiek gezien meestal erg rechts. Hun verkozenen zullen m.i. in die Islamitische optiek eerder remmend werken op een progressief gemeentebeleid. Wie kan mij b.v. garanderen dat er geen Grijze Wolven worden verkozen ? Daarmee bedoel ik niet dat ik tegen stemrecht zou zijn.
Ik waarschuw maar voor overdreven optimisme.
En tot slot nog dit. P.V.C. schrijft dat vreemdelingen niet in aanmerking komen voor sociale woningen. Waar haalt hij dat ? Integendeel zou ik zo zeggen ! Zelf heb ik met mijn vrouw nog naar een sociale woning gepostuleerd maar omdat wij slechts één kind hadden, kwamen wij onderaan de lijst te staan. In diezelfde wijk echter woonden heel wat vreemdelingen want die hebben juist wél veel kinderen (alweer wegens de Islam !). Ik zie tussen haakjes trouwens niet in waarom in een tijd van overbevolking gezinnen met veel kinderen sociale voordelen moeten genieten.
X.P. – Temse in De Rode Vaan nr.17 van 1982.

IN DE ARENA
’t Is niet van mijn gewoonte, maar nu wil ik toch ook eens in mijn pen klimmen. Of moet ik zeggen « in de arena treden ». Het gaat er immers om dat de rv wel bezeten lijkt door het Arenatheater. Zo wordt de voorstelling van Paul Van Vliet in rv nr.50 alweer in de Arena-schouwburg in Antwerpen gesitueerd, waar het uiteraard de Arenbergschouwburg betreft. Alweer, zeg ik, want dit is vroeger ook al eens gebeurd. Erger was toen in datzelfde nummer ook de Gentse Arcaschouwburg als Arena werd omschreven en dat is erger omdat het « echte » Arenatheater ook in Gent ligt en dus kon er verwarring ontstaan.
Ziezo, dat was het wat op mijn lever lag. Maar nu ik toch aan het schrijven ben, moet ik toch ook even iets kwijt over het artikeltje « Drie romantiekers in OVV en KMS » in diezelfde rv. Eén van die drie zogezegde romantiekers is immers niemand minder dan Giacomo Puccini, hét boegbeeld van het verisme, d.i. de realistische strekking in de operacultuur, de antipode dus van de romantiek.
Overigens heb ik ook gezond moeten lachen met een zinnetje uit dit stukje. Het is eigenlijk een inzending naar « Uitlaat » in Humo waard. « De prachtorganen van de bassen Conal Coad en Marcel Vanaud verdienen een bijzondere vermelding » staat er. Ik verwonder er mij dan ook over dat de recensent (of is het een recensente ?) eindigt met zich te beklagen dat het « veel te koud » was in de zaal !
Jozef Zetterman – Erps-Kwerps in De Rode Vaan nr.52 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.