Auguste Tolbecque (1830-1919)

Vandaag is het 180 jaar geleden dat de Franse cellist Auguste Tolbecque werd geboren. Hij was in zijn tijd wereldberoemd. Zo creëerde hij het eerste celloconcerto van Camille Saint-Saëns op 19/1/1873. Ongewoon voor die tijd was zijn belangstelling voor oude instrumenten: hij bespeelde als een der eersten opnieuw de viola da gamba. Le premier instrument construit par Auguste Tolbecque date de 1848. C’est un alto dont la sonorité rivalise avec celle du violoncelle. Et il a écrit entre autres L’art du luthier, publié en 1901 a Paris. Hij wordt verkeerdelijk wel eens als een Belg voorgesteld, maar dat komt dan omdat men hem verwart met zijn neef, de dirigent Jean-Baptiste Joseph Tolbecque.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.