Tijl Uilenspiegel

Uilenspiegel-DammeStijn Coninx zou op basis van een scenario van Hugo Claus een serie over Tijl Uilenspiegel verfilmen. Daaruit zouden ook twee langspeelfilms “Uilenspiegel de schelm” en “Uilenspiegel de rebel” moeten voortvloeien, maar Coninx voelde er destijds zich wegens het succes van “Daens” en de vele verplaatsingen die dit met zich meebrengen “nog niet rijp voor”. Door zijn aarzeling haakte producent Jan Van Raemdonck uiteindelijk af om zich volledig te wijden aan de verfilming van “Het Verdriet van België” door Claude Goretta te wijden. De film is er dan ook nog altijd niet gekomen…

Zeggen dat niets liet vermoeden dat Stijn Coninx in het regisseursvak zou terechtkomen, zou gelogen zijn, want zijn vader was een fotograaf, die genoeg “artiest” was om in de jaren vijftig b.v. ook een single op te nemen. Toch wilde Stijn oorspronkelijk balletdanser of choreograaf worden. Op het college van Neerpelt was hij immers lid geworden van de “Keurgroep Tijl”, een dansgroep die nu iets minder fascistisch “Imago Tijl” wordt genoemd. Toen hij als negenjarig knaapje tijdens het tikkertje spelen echter tegen een auto aanknalde, stopte zijn kin met groeien en aangezien hij al klein was, werd hij als balletdanser niet aux sérieux genomen. Na twee operaties (waarbij o.m. een stuk uit zijn heup in zijn kin werd gezet) ziet Stijn er nu opnieuw min of meer treffelijk uit, maar hij wil het zeker niet doen voorkomen dat hij daardoor een ongelukkige jeugd heeft gehad. Integendeel, buiten het dansen was hij b.v. ook zeer actief op sportgebied (zwemmen, tennissen, voetballen…) en leerde hij pianospelen, wat hij op de Gentse Feesten 1993 nog eens bewees door in een programma gewijd aan Dirk Brossé, diens muziek voor “Daens” te spelen.
Dat “Tijl”-verleden scheen hem ook naar de lang verwachte Uilenspiegel-verfilming te leiden, maar Robbe De Hert stelt in SdL van 25/3/99 (misschien niet ten onrechte): “Coninx is niet de man om Tijl Uilenspiegel te verfilmen. Schrijf maar dat ik dat beter zou doen, ik heb meer kloten aan mijn lijf.”
Maar dan moogt ge wel niet te lang niet meer wachten, hé Robbe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.