In 1967 valt Claus opnieuw in de prijzen met de driejaarlijkse staatsprijs voor toneel. Toch is Vlaanderen niet altijd rijp voor zijn talent. Dit wordt duidelijk in juni 1968 wanneer hij (samen met Yoko Ono nota bene!) tot vier maanden gevangenisstraf wordt veroordeeld voor zedenschennis, nadat hij zijn stuk Masscheroen te Knokke heeft laten spelen met drie naakte mannen als de Heilige Drievuldigheid (met name Hugues Pernath, Freddy De Vree en Rudi Van Vlaenderen).

38 MasscheroenMet diezelfde Freddy De Vree (de latere partner van Sylvia Kristel) schreef Claus ook de thriller “Sneeuwwitje en de leeuwerik van Vlaanderen” onder de schuilnaam Conny Couperus. Op de flaptekst kreeg deze denkbeeldige Conny zelfs een biografie: ze werd geboren in Melle als dochter van een psychiater! Hugo Claus in Humo van 13/1/1998: “Intussen weet ik dat ik gewoon geen thriller kan schrijven. Ik dacht immers dat ik zomaar eventjes een thriller uit mijn mouw zou schudden, ik vermoedde dat een beetje professional daar zijn hand niet voor zou omdraaien. Maar na een pagina of veertig ben ik ermee opgehouden. Je moet namelijk ook de mentaliteit hebben om een thriller te schrijven. Mijn hoogmoed, die me deed denken dat ik me ook die mentaliteit eigen zou kunnen maken, kwam ten val.”
08 Boon over Claus“Leest u graag thrillers of politieromans?”
vraagt hij aan Eric Bracke in “De Morgen” van 13/11/1997 en aangezien het antwoord hem net zo weinig interesseert als ons, gaat hij onmiddellijk verder met “Ik wel, maar na drie pagina’s heb ik wel vaak de neiging om ze weg te gooien. Dan weet ik het al: ik zie zo een beetje hoe het geschreven is en wie de personages zijn. Elmore Leonard vind ik wel knap, omdat hij tegelijk een prachtig stilist is. De eerste van James Ellroy, zowat de moderne Dostojewski, was ook goed. Door zijn laatste boek kwam ik niet meer heen, maar de verfilming van L.A. moet je zeker zien.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s