De gratis Pleinconcerten van de Stad Gent beginnen stilaan een begrip te worden, vooral bij de liefhebbers van klassieke muziek. Maar gisteren kwamen ook de jazz-liefhebbers eens aan bod. Dan speelde immers de Big Band van de Kunsthumaniora uit de Drabstraat op de kiosk van de Kouter. Dit optreden is de bekroning van het feit dat dit jaar voor het eerst ook wekelijks een uur kamermuziek voor jazz-ensemble werd gegeven. Dat gebeurde dan door de 38-jarige leraar koperblazers en samenspel Geert Verschaeve (foto), die uiteraard ook het dirigeerstokje hanteerde.

Hij stelde een programma voor dat voornamelijk op jongeren is gericht. Dat is ook logisch, want zijn 25-koppige big band bestaat voornamelijk uit leerlingen tussen 15 en 21 jaar, hier en daar aangevuld met oud-leerlingen. Deze zorgen voor een rustbrengende factor in het geheel, wat wel nodig zal zijn, aangezien men pas dinsdag met de repetities is begonnen, zoals de 17-jarige hoornist Olivier Van Betsbrugge ons wist te melden. Dirigent Verschaeve stelde ons echter onmiddellijk gerust: dat was immers voornamelijk te wijten aan de examens, die nog maar pas voorbij waren, nu ging men er op die enkele dagen zeer intensief tegenaan gaan. Verschaeve is trouwens gewend om de handen uit de mouwen te steken, want hij is ook de dirigent van harmonie Vooruit uit Harelbeke. Maar zondag was het dus vooral funky jazz die over de Kouter galmde. In diverse bezettingen (er was ook een optreden zijn van een beperkt combo) werden recente nummertjes als “Hot streak” erdoor gejaagd, naast arrangementen van Sammy Nestico en misschien zelfs van Glenn Miller, maar dat moesten de repetities nog uitwijzen. Wij zijn ondertussen al “in the mood” voor een “moonlight serenade” onder een brandende zon!
HAYDN
Met een schitterend concert door de clavecinisten Florian Heyerick en Guy Penson in de Koninklijke Vlaamse Academie zijn de Pleinconcerten dan verder gegaan. Weer kon men elke zondagvoormiddag ergens in een Gents historisch gebouw terecht voor een gevarieerd concert. Op 9 juni was men trouwens weer te gast in de K.V.A. (Koningstraat) voor het pianotrio van Schubert, maar daarvóór was er eerst nog Franse barokmuziek in de foyer van de opera. Op 16 juni was er muziek voor trompet en piano in de kunsthumaniora (Drabstraat), waarna op 23 juni een accordeonkwintet een concert gaf in de Lakenhalle. Tenslotte waren er dan nog concerten met hedendaagse muziek in het Museum voor Sierkunst, waarna de Pleinconcerten er even tussenuit gingen tot na de Gentse Feesten. In de geest van de Feesten zijn trouwens ook de Pleinconcerten volledig gratis. Daarna was het de beurt aan de fluitisten Marcel Ketels en Jan van den Borre, die samen met celliste Eve François triosonates van Haydn brachten op 21 augustus in de gebouwen van de Kunsthumaniora.
Ook in 1996 kon men weer elke zondagvoormiddag om 11 u. in een historisch gebouw terecht voor een gevarieerd concert. Op 9 juni was men te gast in de Koninklijke Vlaamse Academie (Koningstrant) voor het pianotrio van Schubert. Op 16 juni was er muziek voor trompet en piano in de kunsthumaniora (Drabstraat), op 23 juni gaf een accordeonkwintet een concert in de Lakenhalle. Tenslotte was er dan op 30 juni en 7 juli nog een concert met hedendaagse muziek in het Museum voor Sierkunst, waarna de Pleinconcerten stopten tot na de Gentse Feesten. De Pleinconcerten zijn nog altijd gratis.

Referenties
Ronny De Schepper, Opnieuw Pleinconcerten, Het Laatste Nieuws, 4 juni 1994
Ronny De Schepper, Haydn op Pleinconcert, Het Laatste Nieuws, 18 augustus 1994
Ronny De Schepper, Humaniora Big Band geeft Pleinconcert, Het Laatste Nieuws 1 juli 1995
Ronny De Schepper, Opnieuw Pleinconcerten, Het Laatste Nieuws, 5 juni 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.