Philip Defrancq

73 Philip DefrancqAls Triquet in Yevgeny Onegin in de Antwerpse Opera op 22/06/1990 moest hij reeds komisch zijn en met het komische nummer, getiteld “aria”, van John Cage doet tenor Philip Defrancq op zijn eerste CD, “Singing through”, een poging om hedendaagse muziek ingang te doen vinden bij het grote publiek. “Singing through” betekent immers zoveel als “al zingend grenzen doorbreken”. Ook de rest van de CD wil immers bruggen slaan tussen diverse publieken. En dat gaat dan van Heinrich Schütz tot Samuel Barber over Carl Philipp Emanuel Bach en Hugo Wolf. De grootste band is nog dat bijna alle liederen een zekere vorm van “religiositeit” vertonen. Geen eng-kerkelijke religiositeit, maar eerder sacraliteit zoals ook een ongelovige dat kan ervaren. Meer zelfs, Defrancq ziet overeenkomsten tussen echte religiositeit en sensualiteit. Daarmee bedoelt hij dan allicht de Engelse liederen van Joseph Haydn, waarbij hij zich kan uitleven in zijn fascinatie voor theatraliteit. Nadat hij eerst trompetstudies had aangepakt, voelde hij zich immers precies door die theatraliteit tot de zang geroepen.

Daarvoor ging hij naar de beroemde Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar hij o.a. les volgde bij Emma Kirkby, een grote naam op het gebied van vocale barokmuziek, die hem de liefde voor de authentieke uitvoeringspraktijk bijbracht, vandaar dat hij op de CD wordt begeleid door Guy Penson op klavecimbel, pianoforte en een “moderne” piano, afhankelijk van het gebrachte werk. Om zijn honger naar hedendaagse muziek te stillen trok Defrancq daarna naar Wenen waar hij in de leer ging bij de avantgardiste Linda Hirst. Philip Defrancq heeft trouwens een hedendaags programma, waarbij hij niet enkel Cage maar ook Berio en Philip Glass zingt. Momenteel laat hij zich coachen door Lydia Risack-Lesage. Toen hij in “Evgeny Onegin” in de Vlaamse Opera een klein rolletje voor zijn rekening nam, sprak intendant Marc Clémeur de onsterfelijke woorden: “Plus est en vous.” Hij heeft ook met Transparant gewerkt, met Rudolf Werthen en met Patrick Peire. De CD “Singing through” kan worden besteld bij Philip Defrancq, Beverenstraat 27, 8830 Hooglede, tel.051/20.95.06.
Daarnaast heb ik hem ook nog op de Nozze-CD van Sigiswald Kuijken uit 1998, waarop hij de rol van Don Curzio vertolkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.